1. yle.fi
  2. Uutiset

Ekokemin Kiertotalouskylä on miljoonien eurojen innovaatio, jolla tähdätään myös maailmalle

Riihimäelle valmistunut Kiertotalouskylä on merkittävä virstanpylväs Ekokemille. Lähes 50 miljoonaa euroa maksanut kokonaisuus on yksi osoitus siitä, miten jäteyhtiöstä on muotoutunut vuosien varrella pohjoismainen kiertotalousyhtiö.

Kotimaan uutiset
Mies kertoo Ekokemin Muovijalostamosta muovijätepaaleja taustallaan
Tiina Kokko / Yle

Maanantaina ei tarvittu sateenvarjoja, vaan pääministeri Juha Sipilä ja laaja kutsuvierasjoukko pääsivät juhlistamaan Ekokemin Kiertotalouskylän avajaisia mukavan aurinkoisessa säässä.

Ekokemin väki esitteli ylpeänä juhlaväelle Kiertotalouskylää, jonka toiminnot ovat olleet koekäytössä jo toukokuusta lähtien. Kokonaisuus muodostuu automatisoidusta jätteen lajittelulaitoksesta eli Ekojalostamosta, Suomen ensimmäisestä kierrätysmuovia valmistavasta Muovijalostamosta sekä biokaasua tuottavasta Biojalostamosta.

Pääministeri ja Ekokemin toimitusjohtaja lähikuvassa
Pääministeri Juha Sipilä piti juhlapuheen Kiertotalouskylän avajaisissa maanantaina. Ekokemin toimitusjohtaja Karri Kaitue otti vieraan vastaan.Tiina Kokko / Yle

Investoinnin kustannukset nousevat lähes 50 miljoonaan euroon. Ekokemillä on hankkeessa mukana myös yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi Gasum on ollut rahoittamassa Biojalostamoa.

Ekokemin toimitusjohtaja Karri Kaitue hehkuttaa Kiertotalouskylää merkittäväksi virstanpylvääksi.

– Kiertotalouskylä on teknologinen uusi innovaatio, joka tuo meille mahdollisuuksia myös mahdolliseen kansainväliseen kehitykseen jatkossa. Ennen kaikkea tämä on keskeinen osa Ekokemin omaa sisäistä kykyä uudistua. Me haluamme olla mukana kiertotaloudessa, me haluamme lisätä kierrätyksen määrää ja nyt me avaamme laitoksen, joka toteuttaa tarkoitusperää erinomaisella tavalla.

Kierrätys uudelle tasolle

Ekokemin uusista liiketoiminnoista vastaava johtaja Mari Puoskari kertoo, että Kiertotalouskylä nostaa Ekokemin kierrätysastetta kertaheitolla. Suomessa kierrätysaste on 35 prosenttia, mutta Ekokemillä päästään selvästi parempiin lukuihin.

– Tällä päästään meidän laitoksella 50 prosenttiin, ja kun yhdistetään erilliskeräys, päästään jopa Euroopan komission tavoitteeseen, 65 prosenttiin.

Lähikuva käsistä, joissa kourallinen pieniä, kierrätysmuovista tehtyjä muoviryynejä
Tällaisia muoviryynejä eli granulaatteja Ekokemin muovinkierrätysprosessissa syntyy. Ekokemin asiakkaat puolestaan jalostavat granulaatit haluamaansa muotoon, kuten muovipusseiksi.Tiina Kokko / Yle

– Kiertotalous on todella mielenkiintoinen mahdollisuus, ja siihen suuntaan maailma muuttuu. Me haluamme olla edelläkävijöitä. Olemme kahdeksan vuotta kehittäneet tällaista konseptia ja nimenomaan keskittyneet jätteiden lajitteluun ja muovien kierrätykseen. Nyt olimme valmiita investoimaan ja kaupallistamaan tämän kiertotalouskyläkonseptin, Puoskari jatkaa.

Riihimäen Kiertotalouskylän Ekojalostamoon tulee vuodessa noin 100 000 tonnia yhdyskuntajätettä, josta erotellaan biojäte (noin 37 prosenttia jätteestä), muovi (10), metalli (3) ja teollisuuden käyttöön sopiva kierrätyspolttoaine (30).

Biojätteestä valmistetaan biokaasua ja lannoitteita, muovista ja metallista uusioraaka-aineita teollisuuteen. Esimerkiksi Ekokemin Muovijalostamon prosessien kautta muovi päätyy granulaateiksi eli pieniksi muoviryyneiksi. Teollisuus voi käyttää raaka-ainetta esimerkiksi uusien muovipussien ja -putkien valmistamiseen.

Muovia kolmesta lähteestä

Tällä hetkellä Ekokem saa muovia kolmesta lähteestä. Koko maasta tulevan erilliskerätyn muovin lisäksi muovia erotetaan jätehuoltoyhtiö Kiertokapulan alueelta tulevasta sekajätteestä. Myös maatalouden ja teollisuuden käyttämää muovia päätyy jonkin verran Riihimäelle.

Eli kun käyt viemässä voirasiasi, shampoopullosi ja makkarapakettisi muovinkeräyspisteeseen missä päin Suomea tahansa, päätyy muovijäte Ekokemin "rattaisiin".

Ekokem suunnittelee myös oman jalostamon rakentamista tuhkalle. Suunnitelmia tehdään jo, mutta jalostamo ei tule Riihimäelle vaan Poriin.

Ekokemin omistukseen on tulossa muutoksia, kun yhtiö on siirtymässä Fortumille. Ekokemin toimitusjohtaja Karri Kaitue uskoo, että yrityskauppa tuo Ekokemille entistä leveämmät hartiat kehittyä valitsemallaan tiellä eli kiertotaloudessa.

Lue seuraavaksi