Testaa itse: Löydätkö M05-maastopukua käyttävät varusmiehet metsästä?

Yle kävi selvittämässä Kaartin jääkärirykmentin harjoituksissa, miten hyvin armeijan kehuttu M05-maastokuosi toimii. Voit itse katsoa, löydätkö varusmiehet alla olevista kuvapareista ja videolta.

Kotimaa
Uutisvideot: Löydätkö varusmiehiä tästä metsästä?
Uutisvideot: Löydätkö varusmiehiä tästä metsästä?

Syksyllä vapautuvaan M05-malliperheeseen kuuluu käytännössä neljä kuosia. Niitä kaikkia saa alkaa myydä 26.9.2016 alkaen ensimmäistä kertaa Suomessa. Etenkin perusmaastopuvun kysynnän uskotaan olevan kovaa.

Tunnetuin M05-kuoseista on vihreän sävyinen metsään tarkoitettu maastokuvio, jota on useimmin totuttu näkemään varusmiesten yllä. Tämän jutun videolla ja kuvissa varusmiesten yllä on tätä kuosia.

sotilas maastossa
sotilas maastossa
Kuvassa on yksi varusmies maastopuvussa. Löydätkö hänet?
Maastopuku
sotilas maastossa
Tässä kuvassa on yksi varusmies. Löydätkö hänet?
Vaihtokuva maastopuvuista.
sotilas maastossa
Löydätkö tästä kuvasta neljä maassa makaavaa maastoutunutta varusmiestä?
Maastopuku
sotilas maastossa
Löydätkö yhden varusmiehen?
sotilas maastossa
sotilaita maastossa
Löydätkö kuvasta neljä seisovaa varusmiestä?
Maastopuku
sotilas maastossa
Löydätkö kuvasta yhden varusmiehen?

M05-kuosista on suunniteltu myös vaaleampi talvimaastokuvio eli pakkaspuku, valkoinen lumipuku ja ruskeasävyinen aavikkopuku. Kaikkien kuosien mallisuoja vapautuu.

M05-kuosi otettiin käyttöön vuonna 2007, ja myös armeija jatkaa sen käyttöä edelleen. Kuosi on kehitetty niin, että sulautuu mahdollisimman hyvin Suomen luontoon ja sitä pidetään Puolustusvoimissa yhä erittäin toimivana.

Värit ja kuviot on valittu Metsäntutkimuslatoksen usean vuosikymmenen aikana ottamista suomalaisista metsäkuvista. VTT määritteli 10 eri menetelmän avulla suomalaiselle metsälle tyypilliset piirteet, joiden perusteella kuosi luotiin. Värit, sävyt ja kuviot ovat täsmälleen oikeat.

Kaartin jääkärirykmentin varusmiehet Helsingin Santahaminassa tietävät, miten puku toimii:

– Metsämaastoonhan tämä soveltuu erittäin hyvin, tietää kaartinjääkäri Niko Silvennoinen. Hän kertoo, että yllättävän usein tulee tilanteita, joissa maastopuku päällä olevaa kaveria ei erota maastosta.

Samaa mieltä on korpraali Eero Mäkitalo:

– Oltiin niin sanotulla tiedustelutehtävällä. Omat oli noin 20 metrin päässä, mutta silmä ei pystynyt vain havaitsemaan. Selvisi vasta myöhemmin, että olivat niin lähellä siinä.