1. yle.fi
  2. Uutiset

Atria suunnittelee Suomen suurimpiin kuuluvan aurinkovoimalan rakentamista Nurmon tehtaalle

Atria suunnittelee kuuden megawatin aurinkosähköpuiston rakentamista Nurmon tuotantolaitokselle. Tehtaan alueelle on tarkoitus asentaa yli 24 000 aurinkopaneelia. Yhtiö hakee aurinkovoimalan rakentamiseen valtiolta investointitukea.

talous
Ilmakuva Atrian Nurmon tehtaasta.
Ilmakuva Atrian Nurmon tehtaasta.Atria

Atria suunnittelee suuren aurinkovoimalan rakentamista Nurmon tuotantolaitoksille. Tehtaan alueelle on tarkoitus asentaa 24 000 aurinkopaneelia maa- ja kattoasennuksina. Niiden yhteenlaskettu sähköntuotantokapasiteetti on 5 600 MegaWattituntia.

Atria Suomen teknisistä toiminnoista vastaavan johtajan Tapani Potkan mukaan aurinkosähköpuisto on ollut keskusteluissa jo pitkään, mutta hankkeen suunnittelun laukaisi liikkeelle se, että tehtaan alueella oleva avokompostointikenttä vapautuu muuhun käyttöön.

– Kun meillä on lisäksi tehdasalueella paljon kattopinta-alaa, niin tämä mahdollistaa tällaisen hankkeen, joka on kokonaisuudessaan täällä tehtaan alueella, toteaa Potka.

Nurmoon tehtävä aurinkovoimala on valmistuessaan kokoluokaltaan yksi Suomen suurimmista. Vastaavia teollisuuslaitokseen integroituja aurinkoenergiaratkaisuja ei ole Suomessa aiemmin toteutettu.

Tavoitteena pääsy energiakärkihankkeeksi

Suunniteltu aurinkovoimala korvaisi vuodessa noin viisi prosenttia Nurmon tehtaan tarvitsemasta sähköstä. Nurmon tehtaalla erityisesti jäähdytykseen käytettävä energiatarve on merkittävä, minkä takia aurinkoenergia sopii tähän tarkoitukseen.

Investoinnin kustannusarvio on 6,8 miljoonaa euroa ja Tapani Potkan mukaan hankkeen toteutuminen riippuu työ- ja elinkeinoministeriön investointituesta.

– Kyllä se (investointituki) on aivan olennainen hankkeen käynnistymiselle. Taloudellinen kannattavuus pohjautuu aurinkosähköllä vielä tässä vaiheessa siihen, että hankkeelle saadaan tuki.

Aurinosähköpuiston rakentamiseksi Atria on jättänyt investointitukihakemuksen työ- ja elinkeinoministeriön energiakärkihankkeiden tukiohjelmaan. Päätöksiä odotetaan puolen vuoden kuluttua.

Hanketta varten perustettu Nurmon Aurinko Oy toteuttaa investoinnin ja vastaa laitteistojen ylläpidosta. Nurmon Aurinko Oy:n taustalla on Atrian Suomi Oy:n lisäksi Solarigo Systems Oy.

Klo 16:07 täsmennys: suunniteltu aurinkovoimala on yksi Suomen suurimmista.

Lue seuraavaksi