Vessareissu festareilla voi tulevaisuudessa olla lähes luksusta

Pahimmillaan muovisen ulkokäymälän täyttää säiliöstä tulviva kamala lemu eikä istunnon jälkeen saa käsiään pestyksi missään. Kesällä järjestettävässä massatapahtumassa vessareissu ei ole usein mieluisa kokemus ja siihen on herätty myös vessoja vuokraavien firmojen taholla.

Kotimaa
bajamajan ovea raotetaan Nuijamaan raja-asemalla.
Yle

Bajamaja on Lassila & Tikanojan omistama tuotemerkki, vaikka monelle se onkin synonyymi muun muassa kesäfestivaaleilla käytettäville vessoille.

Muovinen, tavallisimmin kirkkaan sininen bajamaja tulee olemaan vielä pitkään yleisin "hotelli helpotus" kesätapahtumissa, arvelee L&T:n palvelupäällikkö Mika Paananen.

– Se on monessa paikassa hyvä tuote, niin sanotusti palvelu kohdallaan.

Bajamajoille on kuitenkin tullut vaihtoehto etenkin tapahtumiin, joihin voidaan luoda kaupunkimainen infrastruktuuri.

– On tullut viemäriin liitettäviä liikuteltavia wc-järjestelmiä ja nyt uusimpana alipaineella toimiva wc-järjestelmä, Paananen mainitsee.

Paanasen mukaan alipaineella toimiva wc käyttää huuhteluun kerrallaan 0,8 litraa vettä ja se toimii samalla tavalla kuin lentokoneen vessa.

– Kyllä se antaa aivan erilaisen kokemuksen siihen palvelun käyttöön kuin perinteinen bajamaja.

Pohjoismaissa alipaineella toimivat lainavessat ovat uutta.

– Näitä on nyt muutama vuosi Keski-Euroopassa käytetty, Paananen sanoo ja pohtii, että jokohan suomalainenkin kuluttaja osaisi pyytää tällaista palvelua tapahtuman järjestäjältä.

Paanasen mukaan alipaineella toimivat vessat on tarkoitus ottaa käyttöön Suomessa heinäkuussa.

Käsienpesumahdollisuus on bajamajan kehitysaskel

Paananen myöntää, että alipaineella toimiva vessa antaa suuntaa tulevaisuuden liikuteltavien käymälöiden kehittelyyn, mutta toistaiseksi on tyydytty kehittämään bajamajan varustelua niin, että niissä saa toimituksen jälkeen kätensä puhdistetuksi.

– Suomessa on kesäaikaan kaikkina viikonloppuina joka niemennokassa ja kentällä joku tapahtuma, niin kaikkiin ei millään riitä viimeistä huutoa olevia vessoja. Eikä kaikissa paikoissa ole mahdollistakaan olla muuta kuin bajamaja-tyyppisiä ratkaisuja.

Palvelupäällikkö Mika Paananen kertoo L&T:n olleen 1980-luvun alkupuolella ensimmäisiä eurooppalaisia vuokrakäymälöiden toimittajia. Nykyisellään toimijoita on useita ja Suomessakin liikahtaa tuhatmäärin lainahuusseja tapahtumien sesonkiaikaan.

– Kaikkien kalusto kun lasketaan yhteen, niin se on uskomaton määrä vessoja, mitä liikkuu kesäaikaan ympäri Suomea.