Tältä näyttää Orpon joukkue: Luottopelaaja ja yllätysnimi ministereiksi

Petteri Orpo on valinnut ministerinelikkoonsa kaksi miestä ja kaksi naista. Sisäministeriksi nousee kokoomuskonkari Paula Risikko. Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkun sai Venäjä-asiantuntija Kai Mykkänen.

politiikka
Petteri Orpo, Sanni Grahn-Laasonen, Paula Risikko, Kai Mykkänen
Petteri Orpo, Sanni Grahn-Laasonen, Paula Risikko ja Kai Mykkänen ovat kokoomuksen uudet ministerit.Yle

Kokoomuksen kovimman salkun ottaa Petteri Orpo. Hän perii valtiovarainministerin salkun Alexander Stubbilta. Stubb siirtyy rivikansanedustajaksi.

Sisäministeriksi Orpo nostaa odotetusti Paula Risikon. Pohjalainen Risikko on tahtonainen ja suosittu poliitikko. Hän jäi kaksi vuotta sitten kokoomuksen puheenjohtakisan kakkoseksi.

Yllätysnimenä joukkoon nousee ensimmäisen kauden kansanedustaja, Venäjä-asiantuntija Kai Mykkänen. Mykkänen tuki puheenjohtajakisassa Alexander Stubbia. Lenita Toivakka luopui paikasta Helsingin Sanomien mukaan yhteisestä sopimuksesta.

Opetusministerinä jatkaa Sanni Grahn-Laasonen, jonka tehtävänä on viedä maaliin opetuksen ja tutkimuksen säästöt. Orpo on ilmoittanut, että tämän jälkeen opetuksesta ja koulutuksesta ei enää leikata. Tältä näyttää Orpon valitsema ministeriryhmä:

Valtiovarainministeri Petteri Orpo

Petteri Orpo
Petteri OrpoPetteri Paalasmaa / AOP

– Turkulainen 46-vuotias valtiotieteiden maisteri. Edustaa kokoomuksen maltillista siipeä. Taitava joukkuepelaaja, joka on saanut yhteistyökyvyistään kehuja yli puoluerajojen. Yleispoliitikko, joka pärjää siinä, mihin ryhtyy.

– Yksi hallituksen suosituimmista ministereistä. Hoitanut sisäministerinä onnistuneesti pakolaiskriisiä, joka yllätti Suomen viime vuonna. Työskenteli ennen kansanedustajaksi nousemistaan Turun aikuiskoulutuskeskuksen yrityspalvelujohtajana. Aktiivinen opiskelijapoliitikko.

– Stubbin edellisen hallituksen maa- ja metsätalousministeri 2014–2015. Sitä ennen kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

– Kieltäytyi pitkään kokoomuksen puheenjohtajaehdokkuudesta perhesyiden takia. Mieli muuttui, kun alkoi saada laajaa kannatusta ja Alexander Stubbin asema heikkeni kokoomuksen eduskuntaryhmän sisällä.

– Naimisissa, kahden lapsen isä, harrastaa kokkausta ja kalastusta.

Sisäministeri Paula Risikko

Paula Risikko
Paula RisikkoPetteri Paalasmaa / AOP

– Terveystieteiden tohtori ja sairaanhoitaja Seinäjoelta. 56-vuotias vahva pohjalainen, edustaa kokoomuksen konservatiivisiipeä. Vastusti homoliittoja. Sosiaalinen ja asioihin perehtyvä poliitikko.

– Hallituksessa Petteri Orpon oikea käsi: laaja kokemus sosiaali- ja terveydenhoitoalalta sekä kunta- ja liikenneasioista. Kokoomuksen pitkäaikainen luottoministeri. Nousi kakkostilalle kokoomuksen puheenjohtajakisassa kaksi vuotta sitten, kun puheenjohtajan paikalle valittiin Alexander Stubb.

– Kokenut poliitiikko, joka on perehtynyt moniin aiheisiin: toiminut peruspalveluministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä, liikenne- ja kuntaministerinä sekä eduskunnan varapuhemiehenä.

– Naimisissa kokoomuksen Pohjanmaan toiminnajohtajan Heikki Risikon kanssa. Risikot ovat adoptoineet tyttären Kiinasta.

– Innokas autoilija ja lennokas tarinankertoja.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen

– Venäjä-asiantuntija, 36-vuotias valtiotieteiden maisteri Espoosta. Ilmoittaa olevansa sinivihreä uudistusmielinen kokoomuslainen. Ensimmäisen kauden kansanedustaja, veti Alexander Stubbin puheenjohtajakampanjaa. Valittiiin eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä 5 200 äänellä.

– Elinkeinoelämän toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen luottomies. Toimi ennen EK:hon siirtymistään elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen erityisavustajana. Luonut uraa myös Sampo-pankin rahoituspäällikkönä.

– Toisen polven kansanedustaja. Mykkäsen isä on kokoomuksen entinen kansanedustaja Jouni Mykkänen.

– Naimisissa, kaksi lasta. Harrastaa salibandya, sulkapalloa, suomipoppia.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen

Sanni Grahn-Laasonen
Sanni Grahn-LaasonenPetteri Paalasmaa / AOP

– Forssalainen valtiotieteiden maisteri (33). Pääministeri Alexander Stubb nosti entisen erityisavustajansa, kansanedustaja Grahn-Laasosen ympäristöministeriksi, kun vihreät lähtivät hallituksesta 2014. Pysyi Stubbille uskollisena myös kokoomuksen puheenjohtajakisassa. Ahkera ja tunnollinen ministeri, vetänee loppuun asti opetuksen ja koulutuksen säästöt.

– Tuli tunnetuksi ympäristöministerinä jäädyttämällä edeltäjänsä Ville Niinistön valmisteleman soidensuojelulain. Halusi edistää soidensuojelua maanomistajien vapaaehtoisuuden pohjalta.

– Ajanut kovasta vastustuksesta huolimatta opetuksen ja kulttuurin säästöjä. Perustelu: jos ei säästetä, velat päätyvät tulevien polvien maksettavaksi.

– Toisen kauden kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja. Ennen ammattipolitiikon uraa Grahn-Laasonen ehti olla toimittajana ja uutispäälikkönä Iltalehdessä.

– Naimisissa ja yhden lapsen äiti. Harrastaa laulua ja lenkkeilyä.

_Juttua täsmennetty 21.6. kello 13.30: Lisätty Sanni Grahn-Laasosen asema, entinen erityisavustaja kansanedustaja. _