Niinistö joutui puolustamaan yhteydenpitoaan Venäjään – Ruotsissa kummastellaan Putinin Suomen-vierailua

Presidentti Sauli Niinistö tempautui maanantaina mukaan isännöimiensä Kultaranta-keskustelujen paneelikeskusteluun. Kimmokkeena oli Ruotsin entinen puolustusministeri Karin Enström, jonka mukaan ruotsalaisten on vaikea ymmärtää Venäjän presidentin Vladimir Putinin tuloa Suomeen.

Kotimaa
Niinistö tapahtumateltan ulkopuolella.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.Paula Tapiola / Yle

Korkean tason Kultaranta-keskustelut keräsivät kierroksia heti maanantaiaamusta, kun keskustelujen isäntä presidentti Sauli Niinistö joutui puolustamaan Venäjän kanssa käymiään keskusteluja.

Niinistö on tavannut Putinin toistuvasti Krimin valtauksen jälkeen.

– Olen kuullut kautta maailman sitä, kuinka tärkeänä pidetään sitä, että kansainvälinen yhteisö osoittaa Venäjälle, että se on tehnyt väärin ja toisaalta yhtä tärkeänä pidetään sitä toista latua, että pidetään dialogia, Niinistö sanoi.

Presidentti tempautui yleisön joukosta mukaan keskusteluun sen jälkeen, kun Ruotsin entinen puolustusministeri Karin Enström sanoi, että Ruotsissa kummastellaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin tuloa Suomeen. Putinin on määrä vierailla Suomessa heinäkuun alussa.

Niinistö: Suomen ulkopoliittista linjaa ei ole painostettu

Niinistö vakuutti, että hänen Venäjän kanssa käymissään keskusteluissa ei ole koskaan arvosteltu esimerkiksi pakotteita tai pyritty painostamaan Suomen ulkopoliittista linjaa.

– Kun linjat ovat selvät, niistä ei tarvitse keskustella, mutta voidaan välittää viestiä siitä, miten tästä hankaluudesta maailma voi selvitä. Näin yksinkertaisesta asiasta siinä on kysymys, hän sanoi.

Niinistö sanoi saaneensa takavuosina kuulla vastaavaa kritiikkiä Baltian suunnalta, mutta ruotsalaisten kritiikki on nyt uutta. Hän muistutti, että Yhdysvallat käy Venäjän kanssa suoraa vuoropuhelua paljon enemmän kuin tiedetään.

– Minusta te olette nyt hieman aikaanne jäljessä, Niinistö kuittasi Enströmille.