Kuivuus ajaa kaupantekoon: Villieläimiä myydään yksityisille Zimbabwessa

Pitkittynyt kuivuus on ajanut luonnonpuistot ja eläinten reservaatit ahtaalle Zimbabwessa. Viillieläimiä on alettu kaupata yksityisille omistajille. Eläimille ei riitä vettä eikä ravintoa, kun juomapaikat ja ruoho kuivuvat.

Ulkomaat
Kuivuudesta kärsivä lehmä makaa maassa Zimbabwessa.
Kuivuudesta kärsivä lehmä Chisumbanjen alueella Zimbabwessa.Aaron Ufumeli / EPA

Hankkeen tarkoituksena on houkutella eläinten avuksi yksityisiä sijoittajia ja omistajia. Yksityisen rahan toivotaan turvin yritetään muun muassa rakentaa vesivarastoja. Zimbabwea vaivaa pahin kuivuus yli kolmeen vuosikymmeneen. Hankkeen takana on puistoja ylläpitävä organisaatio Zimparks. Se ei ole yksilöinut mitä eläimiä pitäisi myydä, miten paljon ne maksaisivat ja mihin niitä myytäisiin.

Suunnitelma on siis alkuvaiheessa, mutta se kertoo eläinkunnan uhanalaisuudesta muuttuvissa oloissa. Kuivuudesta kärsivät erityisesti suuret nisäkkäät ja matkailuvaltit, norsut, leijonat ja sarvikuonot.

Satoja kafferipuhveleita kuollut janoon 

Zimbabwen tilastokeskus kertoo, yli 600 kafferipuhvelia on kuollut janoon sen jälkeen kun kuivuus alkoi vuonna 2015. Tämä on osaltaan vaudittanut huutokauppahanketta. Zimbabwesta on laivattu Kiinaan vuonna 2015 sata elefanttia, joten sinänsä suunnitelma ei ole uusi. Norsuja arvioidaan olevan Zimbabwen alueella. 84 000. Jokaisesta eläimestä saatiin 40 000 euroa. Myös seeproja, leijonia ja antilooppeja on myyty.

Lähteet: Reuters