Uusi valvontavene tuo Pohjanmaan poliisille lisää vauhtia ja tehoa

Poliisin tehtävien hoito Merenkurkun saaristossa helpottuu. Pohjanmaan poliisilaitos on hankkinut käyttöönsä kumiveneen, joka sopii hyvin vesiliikenteen valvontaan ja jonka suorituskyky riittää entistä paremmin myös nopeisiin hälytystehtäviin.

veneet
Merenkurkun saaristossa poliisi ehtii nyt entistä nopeammin hälytystehtäviin.
Merenkurkun saaristossa poliisi ehtii nyt entistä nopeammin hälytystehtäviin.Markku Hautala / Yle

Pohjanmaan poliisilaitos on hankkinut uuden valvontaveneen alueensa rannikolle. Kahdeksanmetrinen kovapohjainen kumivene on varustettu kahdella 115 hevosvoiman moottorilla. Veneen suorituskyky vastaa nykypäivän vaatimuksia.

– Tehoa ja suorituskykyä pitäisi riittää, toteaa vanhempi konstaapeli Jukka Salo Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Suorituskykyä ja nopeutta poliisi tarvitsee vesillä varsinkin hälytys- ja meripelastustehtävissä. Uusi vene helpottaakin monella tavalla poliisin työtä saaristossa.

– Vaikka se on kumivene, se on erinomaisen merikelpoinen ja se tuo varmasti suurimman edun, toteaa Salo. Lisäksi rantautumista uusi vene helpottaa todella paljon, sillä kumiveneellä on mahdollista rantautua luonnonrannoillekin.

Pohjanmaan poliiislaitoksen uusi valvontavene.
Pohjanmaan poliiislaitoksen uusi valvontavene.Markku Hautala / Yle

Haastavat vedet

Tärkeä osa poliisin työtä merellä on vesiliikennevalvonta. Siinäkin avonainen kumivene on erittäin toimiva, koska veneitä on helppo ottaa tarkastukseen sivulle, tietää Salo.

– Lähtökohtaisesti teemme tällä veneellä aivan normaalia poliisin työtä. Se tarkoittaa sitä, että koskaanhan ei tiedä, mitä korvanapista kuuluu seuraavaksi.

Jukka Salo on liikkunut laajasti rannikon vesillä ja tietää, että Merenkurkun alue on veneilijöille lähes haastavin koko Suomen alueella.

– Täällä liikkuminen ei ole helppoa millään vehkeellä. Vedet ovat matalat ja kivikkoiset ja paikallistuntemuksen pitää olla kunnossa, kun täällä ajaa, toteaa Salo.