Turvapaikanhakijat osoittivat mieltään – Afganistania, Irakia ja Somaliaa ei pidetä turvallisina

Turvapaikanhakijat kokoontuivat maanantaina Joensuun torille osoittamaan mieltään Maahanmuuttoviraston muuttuneita turvapaikkalinjauksia vastaan. Vastaava tapahtuma oli myös muun muassa Helsingissä.

turvapaikanhaku
Mielenosoittajia, kosiosusi
Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus Joensuussa kesäkuussa 2016.Heikki Haapalainen / Yle

JoensuuSuomeen saapuneet turvapaikanhakijat osoittivat maanantaina ensimmäistä kertaa mieltään Maahanmuuttoviraston muuttuneita turvapaikkalinjauksia vastaan. Mielenosoituksia järjestettiin muun muassa Helsingissä ja Joensuussa. Joensuun mielenilmauksen oli kutsunut kokoon noin kuusikymmentä irakilaista turvapaikanhakijaa.

Maahanmuuttovirasto kiristi turvapaikanhakijoiden oleskelulupien edellytyksiä reilu kuukausi sitten. Ulkomaalaislaista poistui säädös oleskeluluvan myöntämisestä humanitaarisen suojelun perusteella.

Samalla virasto päivitti Afganistanin, Irakin ja Somalian turvallisuuteen liittyvät maalinjaukset. Mielenosoituksessa vaadittiin Maahanmuuttovirastoa muuttamaan kiristynyttä linjaansa niin, ettei Irakia, Afganistania ja Somaliaa pidettäisi turvallisina maina.

Esimerkiksi Kiteen vastaanottokeskuksessa turvapaikkapäätöksen on saanut neljäkymmentä ihmistä. Heistä vain kaksi on saanut myönteisen päätöksen. Kielteisiä päätöksiä ovat saaneet muun muassa Irakista ja Syyriasta saapuneet ihmiset. Kiteellä on tällä hetkellä yli 330 turvapaikanhakijaa.

Myös Kontiolahden Paiholan vastaanottokeskuksen viimeiset kaksikymmentä turvapaikkapäätöstä ovat olleet kielteisiä.

Mielenosoituspäiväksi valikoitui maanantai, sillä 20.6. on maailman pakolaispäivä.