Satojen miljoonien jätti-investointia valmistellaan Kemijärvellä – tuotanto halutaan käyntiin vuonna 2020

Biojalostomon taustayhtiö pyrkii saamaan tehtaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyn vireille elokuussa. Tehtaan rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2018, ja tuotanto halutaan käynnistää vuoden 2020 alkupuolella. Biojalostamon investoija on yhä arvoitus.

Kotimaa
Ilmakuva biojalostamoalueesta
Ilmakuva biojalostamolle kaavaillusta alueesta.Uula Kuvaja / Yle

Kemijärvellä valmistellaan biojalostamon lupien hakemista.

Biojalostomon taustayhtiö Boreal Bioref pyrkii saamaan tehtaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyn käyntiin elokuussa. Ympäristövaikutusten arviointimenettelyä ohjaa ja valvoo ELY-keskus. YVA-menettelyn jälkeen biojalostamolle aiotaan hakea ympäristö- ja vesilupia.

Biojalostamon rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2018, ja tuotanto halutaan käynnistää vuoden 2020 alkupuolella.

Sellua, energiaa sekä bioraaka-ainetta tuottavan tehtaan arvioidaan maksavan 700–800 miljoonaa euroa. Vielä ei ole kerrottu, kuka tehtaan rakentaisi, vaan biojalostamon mahdollinen investoija on edelleen arvailujen varassa.

Biojalostamon taustayhtiön omistavat osakeyhtiöt Halla ja Sijoituskiila sekä Kemijärven kaupungin oma Kemijärven Kehitys Oy.

Kemijärven biojalostamon paikkaa tutkitaan ja kuvataan
Mahdollisen biojalostamon paikkaa on tutkittu ja kuvattu Boreal Biorefin lupamenettelyä varten. Paikalla olivat muun muassa konsulttiyritys Swecon ympäristöasiantuntija Sirpa Torkkeli sekä Kemijärven kaupungingeodeetti Tapio Pöyliö.Uula Kuvaja / Yle