1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Säämäjärven onnettomuustutkinta: Lapset pyysivät perumaan venematkan

Venäjän valtiollisen tutkintakomitean mukaan leirillä kulki huhuja myrskyvaroituksesta, mutta ohjaajat päättivät silti lähteä vesille.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Venäjän Karjalassa Säämäjärvellä tapahtuneen tuhoisan onnettomuuden tutkijat sanovat, että lapset olivat pyytäneet perumaan venematkan. Kesäleirillä oli ennen vesillä lähtöä liikkunut huhuja myrskyvaroituksesta.

Matkaan lähdettiin kumiveneellä ja kahdella kanootilla. Järvellä nousseessa korkeassa aallokossa kanootit kaatuivat. Onnettomuudessa Säämäjärvellä kuoli 14 lasta, joista 13 oli Moskovasta ja yksi Pietarista.

– Nyt tutkinnalle on tullut tietoja, että ryhmän valmistautuessa lähtöön lapset esittivät ohjaajille, ettei vesille lähdettäisi, koska leirillä liikkui huhuja myrskyvaroituksesta. Siitä huolimatta ohjaajat pitivät kiinni päätöksestä lähteä vesille, Venäjän valtiollisen tutkintakomitean tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan.

Pääministeri Dmitri Medvedev on jo tänään maanantaina ehättänyt ilmoittamaan, että onnettomuudessa on ilmiselvästi kyse rikollisesta huolimattomuudesta.

Viranomaiset ovat pidättäneet viisi henkilöä, neljä venematkalle osallistunutta opastajaa ja leiriä pyörittävän Park-Hotel Sjamozeron johtajan.

Lukuisia valituksia leirioloista

Kesäleiri oli suunnattu Moskovan orvoille ja vähävaraisten perheiden lapsille.

Onnettomuuden kuolonuhreja tuotiin Moskovaan virallista tunnistusta varten. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän mediassa on kerrottu (siirryt toiseen palveluun), että Park Hotel Sjamozeron järjestämistä leireistä oli tullut lukuisia valituksia (siirryt toiseen palveluun), mutta Moskovan kaupunginhallinnossa oli päätetty, että leirit vastaavat kaikkia laatuvaatimuksia.

Gazeta.Ru-uutissivusto kiinnittää huomiota siihen, että tarjouskilpailuja oli järjestetty vastoin julkisia hankintoja koskevaa lakia ja niihin osallistui toisiinsa kytkeytyviä yhtiöitä.

Ensimmäisen kerran kesäleirejä järjestänyt yhtiö voitti tarjouskilpailun 2014. Se oli ainoa tarjouksen tehnyt yhtiö. Leirillä oli seikkailuohjelmaa eloonjäämisteemalla.

Leirin oloista oli noussut jo lukuisia valituksia kesällä 2015. Lasten on kerrottu olleen nälissään, märissä vaatteissa ja kylmissään. Leirillä on ollut liian vähän henkilökuntaa.

Siitä huolimatta Moskovan viranomaiset jatkoivat yhteistyötä leiriä pyörittävän yhtiön kanssa. Gazeta.Ru-uutissivusto otsikoi artikkelinsa: "Viranomaiset määräsivät lapset selviytymään."