Nainen kuoli pudottuaan parvekkeelta – Onnettomuustutkija: hajonnut kaidelevy oli määräysten mukainen

Kiinteistöliitto lähettää isännöitsijöille paimenkirjeen, jossa kehotetaan korjaamaan vaaralliset rakenteet. Lahdessa nainen putosi parvekkeelta ja kuoli, koska parvekkeen tukirakenteissa oli ihmisen mentävä aukko.

Kotimaa
Parvekkeen verhouslevy petti ja aiheutti onnettomuuden.
Hämeen poliisi

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Lahdessa parvekeonnettomuudessa pettänyt kaidelevy oli määräysten mukainen. Nainen kuoli pudottuaan maahan, kun parvekkeen tukilevy petti.

Levy oli asennettu parvekkeelle yli kymmenen vuotta sitten. Johtavan tutkijan Kai Valosen mukaan betonikuitulevy on yleinen parvekerakenne.

– Levy ei sellaisenaan ole vaarallinen rakenne. Levyn takana voi olla riittävän tiheä runkorakenne, johon ei pääse syntymään ihmisen mentävää aukkoa.

Lahdessa nainen putosi parvekkeelta, koska levyn takana ei ollut tarpeeksi tukirakenteita. Valonen kehottaakin nyt luomaan katseet parvekkeille.

– Asukkaat voivat itsekin silmäillä parvekkeitaan ja katsoa, onko kaiteena käytetty levyä, joka ei täytä lujuusvaatimuksia ja onko runkorakenne tarpeeksi tiheä.

Lahden kaupungin rakennustarkastajan mukaan onnettomuustalon parvekkeet on asetettu käyttökieltoon.

Levy ei kestä iskumaista kuormitusta

Turmaparvekkeen kaiteet oli vaihdettu 13 vuotta sitten.

– Silloin on vaadittu, että parvekelevyn pitää kestää 30 kiloa vastaava voima. Arvioimme, että sen levy kestää. Mutta ongelma saattaa olla siinä, että levyä ei ole mitoitettu iskumaiseen kuormitukseen. Sen aikaiset normit eivät sitä edellyttäneetkään, sanoo johtava tutkija Kai Valonen.

Jos hauraasti käyttäytyvässä levyssä on säröä, sen kestävyys on huonompi.

Kai Valonen

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan parvekeonnettomuudessa kuollut on todennäköisesti horjahtanut ja kaatunut kaidetta vasten.

Valonen pitää mahdollisena, että levy oli vahingoittunut aiemmin käytössä. Parvekkeilla kun siirrellään kalusteita ja työnnetään lastenrattaita.

– Jos hauraasti käyttäytyvässä levyssä on säröä, sen kestävyys on huonompi.

Valosen mukaan lasi ymmärretään materiaalina hauraammaksi.

– Jos lasiin tulee isku, se menee palasiksi. Siksi lasiparvekkeissa pitää käyttää turvalasia ja lasikaiteen pitää kestää iskumainenkin kuormitus.

Onnettomuustutkintakeskuksen alustavat tutkimukset Lahden onnettomuudesta ovat vielä kesken. Turmaparvekkeen levyille tehdään lujuuskokeita. Raportti valmistuu muutaman viikon kuluttua.

Kiinteistöliitolta paimenkirje isännöitsijöille

Kiinteistöliiton Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja Raimo Kiljunen arvioi, että turmaparvekkeen kaltaiset rakenteet ovat harvinaisia.

Tuntuu uskomattomalta, että pelkkään levyyn on luotettu niin paljon.

Raimo Kiljunen

– Vaikka betonikuitulevyä käytetään paljon, arvelen, että on harvinaista, ettei sen takana ole riittävästi tukipylväitä.

Kiljunen kertoo, että Kiinteistöliitto lähettää heti paimenkirjeen kiinteistönomistajille.

– Lahden onnettomuus on yllättävä. Tuntuu uskomattomalta, että pelkkään levyyn on luotettu niin paljon, sanoo Kiljunen.