Kuningas, joka ei koskaan hymyile

Lomaparatiisi Thaimaalla on pimeä puoli, joka haluttaisiin pitää piilossa. Satunnainen turistikin tietää, että thaimaalaiset rakastavat kuningastaan. Yhtä tuttua ei ole se, miten syvässä kriisissä itse kuningashuone on. Thaimaassa odotetaan jännityksellä mitä tapahtuu, kun pitkään sairastellut 88-vuotias kuningas on poissa. Avoimen keskustelun tulevaisuudesta estää maata hallitseva sotilasjuntta.

Ulkomaat
Joukko Thaimaan lippuja ja kuninkaan kuvia kantavia ihmisiä huutaa "Eläköön kuningas!" sairaalan ulkopuolella Bangkokissa viime joulukuussa.
Thaimaalaiset hurraavat kuninkaalleen tämän 88-vuotispäivänä bangkokilaisen sairaalan ulkopuolella 5. joulukuuta 2015EPA / Rungroj Yongrit

Toisin kuin luulisi, ei maailman pisimpään vallassa ollut, yhä elossa oleva kuninkaallinen ole 90-vuotias Englannin kuningatar Elisabet, vaan 88-vuotias Thaimaan kuningas Bhumibol.

Kumpaakin kruunupäätä ihaillaan, jopa palvotaan. Mutta siinä missä Elisabet voinee ajatella melko tyytyväisenä monarkian vahvaa asemaa Yhdistyneessä kuningaskunnassa, on Thaimaassa merkkejä siitä, että kuninkaan henkilökohtainen suosio ei enää riitä kannattelemaan ulkopuolisille loistokkaana näyttäytyvää instituutiota.

Thaimaan kuningas Bhumibolin viralliset kruunajaiset v. 1950.
Thaimaan kuninkaan Bhumibolin viralliset kruunajaiset 5. toukokuuta 1950.AOP

Bhumibolista tuli kuningas yllättäen vuonna 1946, sen jälkeen kun silloinen hallitsija, Bhumibolin veli Ananda löytyi surmattuna.

Ennusteet nuoren kuninkaan pärjäämisestä tehtävässään eivät olleet kovin korkealla. Hän ja Ananda-veli olivat viettäneet suurimman osan lapsuudestaan Sveitsissä ja eläneet länsimaista elämään kaukana vanhoillisista palatsirituaaleista.

Lisäksi Thaimaassa puhalsivat tasavaltalaiset tuulet, ja kuninkuuden merkitys oli heikentynyt huomattavasti vuoden 1932 jälkeen. Tuolloin silloinen Siam luopui absoluuttisesta monarkiasta.

Vaikeasta alusta huolimatta Bhumibolin ympärille onnistuttiin rakentamaan henkilökohtainen kuningaskultti.

Sen rakentamisessa auttoi merkittävästi Thaimaata 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa hallinnut sotilasdiktaattori Sarit Thanarat.

Tutkijoiden mukaan nimenomaan Sarit rakensi kuningaskultin oman diktatuurinsa julkisivuksi ja Kaakkois-Asiaankin levinneen kommunismin nujertamiseksi kylmän sodan hengessä. Jokainen vallankaappaus on osaltaan kasvattanut kulttia, joka on kestänyt näihin päiviin asti.

Kuninkaallinen perhe kuninkaan syntymäpäivänä 2012. Kuvassa Keskellä kuningas valtaisuintuolissa ympärillään lapsensa ja muita perheenjäseniä.
Kuninkaallista perhettä vuonna 2012. Kuninkaan oikealla puolella poikansa vieressä seisoo kruununprinssi Maha Vajiralongkorn ja hänen oikealla puolellaan prinsessa Maha Chakri Sirindhorn. EPA / Narong Sangnak

Nyt kuningaskultti on kuitenkin vakavassa kriisissä. Kriisin syy on suurelta osin se, että Bhumibolin seuraajana pidetään epäsuosiosta kärsivää 63-vuotiasta kruununprinssi Vajilalongkornia.

Prinssi on naistenmiehen maineessa, ja hän on kolmasti eronnut. Julkisiin salaisuuksiin kuului pitkään muun muassa se, että ollessaan naimisissa ensimmäisen vaimonsa kanssa, prinssi sai viisi lasta rakastajattarensa kanssa.

Nykyisin hänen kerrotaan viettävän paljon aikaa Euroopassa naisystävänsä kanssa.

Sosiaalisen median aikakaudella thaimaalaisia ovat järkyttäneet kuningasperheen julkisivua rikkovat paljastukset. Eräs julkisuuteen vuotanut video esittää prinssiä viettämässä koiransa syntymäpäiväjuhlaa kolmannen vaimonsa prinsessa Srirasmin kanssa. Srirasmi esiintyy – tai on pakotettu esiintymään – uima-allasjuhlissa pelkissä pikkuhousuissa.

Palataan kuitenkin vielä kuningas Bhumiboliin, jolla on harvinaisen kiehtova henkilöhistoria.

Bhumibol nousi kuninkaaksi vain 18-vuotiaana veljensä traagisen kuoleman jälkeen.

Isoveli Ananda löydettiin ammuttuna palatsivuoteestaan Bangkokissa. Aluksi Anandan kuolemaa pidettiin kuninkaan omana vahingonlaukauksena. Myöhemmin kaksi hovipalvelijaa tuomittiin ja teloitettiin murhasta. Tapahtumien kulku on kuitenkin jäänyt mysteeriksi.

Bhumibolia ei ole koskaan vakavasti epäilty osallisuudesta ampumiseen, mutta hän oli tiettävästi viimeinen henkilö, joka näki veljensä hengissä.

Veljen kuoleman sanotaan varjostaneen Bhumibolin elämää niin, ettei hänen ole koskaan nähty hymyilevän julkisuudessa.

Kunigas Bhumibol ja kuningatar Sirikit nuorina.
Kunigas Bhumibol ja kuningatar Sirikit nuorina.AOP

Lukemattomissa viime vuosikymmenien kuvissa esiintyy totinen kuningas, useimmiten kamera kaulassa. Olemuksen vakavuutta korostaa se, että hänen toinen silmänsä karsastaa hieman. Oikea silmä on lasia Sveitsissä tapahtuneen auto-onnettomuuden seurauksena.

Thaimaalaiset suorastaan ryömivät hatarasta suosiosta ihailluksi kivunneen kuninkaansa edessä.

Itse asiassa kuninkaan edessä mateleminen oli tapa, josta jo 1800-luvulla oli luovuttu, mutta tapa elvytettiin Bhumibolin valtakaudella. Alamaiset kutsuvat itseään “tomuksi jalkojesi alla”, kuten New York Times kirjoitti viime vuoden numerossaan, joka sensuroitiin Thaimaassa.

Samanlaiseen suosioon pitäisi nyt nostaa kruununprinssi Vajiralongkorn.

Prinssin julkisuuskuvaa on yritetty viime aikoina kiillottaa. Kruununprinssin kuvia on nostettu kuninkaan rinnalle julkisille paikoille, ja joulukuussa kuninkaan syntymäpäivänä prinssi pyöräili pitkin Bangkokin katuja osana massatapahtumaa.

Thaimaan kruununprinssi pyöräilee kypärä päässä Bangkokin kadulla. Taustalla paljon ihmisiä heiluttamassa Thaimaan lippuja.
Kruununprinssi osallistui isänsä 88-vuotispäivän kunniaksi järjestettyyn pyöräilytempaukseen joulukuussa 2015EPA / Diego Azubel

Prinssi on myös eronnut pikkuhousuissa juhlineesta Srirasmista ja perunut samalla prinsessan ja koko tämän suvun kuninkaalliset tittelit. Srirasmin sukulaiset ovat saaneet syytteitä korruptiosta.

Thaimaan monarkian arvostusta ovat osaltaan heikentäneet tietovuotosivusto Wikileaksin paljastukset, jotka perustuvat muun muassa Yhdysvaltain suurlähettiläiden Washingtoniin lähettämiin raportteihin.

Diplomaattiviestien mukaan vallasta kilpailee useita eri ryhmittymiä.

“Kilpailevia vaikutuspiirejä on muodostunut kuninkaan, kuningattaren, kruununprinssin ja kuninkaallisten neuvonantajien ympärille”, kerrotaan yhdessä viestissä vuodelta 2009.

Eriseuraisuutta lietsoo se, että kuninkaallisen perheen jäsenet ovat eläneet vuosia erillään toisistaan.

Kaiken kaikkiaan valtaa on valunut muualle siitä lähtien, kun kuningas alkoi sairastella vakavasti 2000-luvun alussa.

Thaimaan kuningas istuu pyörätuolissa ja pitää talutushihnassa entistä katukoiraa, nykyistä lempikoiraansa. Ihmiset istuvat kadun vierustalla.
Kuningas Bhumibol osallistui kuningas Chulalongkornin muistojuhlaan Sirirajin sairaalan ulkopuolella lokakuussa 2010, seuranaan lempikoiransa.EPA / STR

Kuninkaan poismenon läheisyys heijastuu nyt voimakkaasti Thaimaan poliittiseen ilmapiiriin. Kuninkaan tila on niin heikko, ettei hän osallistunut edes vallassaolonsa 70-vuotisjuhlallisuuksiin kesäkuun alussa. Häntä on hoidettu muunmuassa laajentuneen keuhkon takia, ja hänen aivoistaan on poistettu nestettä.

Poliittista valtaa pitää rautaisella kädellä vuoden 2014 vallankaappauksessa valtaan noussut sotilashallitus. Tuolloin syrjäytettiin maanpaossa olevan entisen pääministerin Thaksin Shinawatran sisaren Yingluckin johtama hallitus.

Useat vaalit voittanut Thaksin Shinawatra itse syrjäytettiin jo vuonna 2006.

Thaksinin syrjäyttämisen jälkeen Thaimaa jakautui yhä jyrkemmin monarkian ja virkamieseliitin kannattajina pidettyihin keltapaitoihin ja pääosin maaseudun köyhemmästä väestä voimansa ammentaviin punapaitoihin.

Kuninkaan roolista viime vuosien vallankaappauksissa ei ole selvyyttä, mutta kulissien takaisista toimista liikkuu mitä villeimpiä huhuja. Joka tapauksessa palatsissa näyttivät päässeen niskan päälle voimat, jotka tukevat laajaa kansansuosiota nauttineen Thaksinin syrjäyttämistä.

Monet ovat katsoneen Thaksinin nousseen jopa niin suosituksi, että suosio alkoi kilpailla jo lähes jumalalliseen asemaan nousseen kuninkaan suosion kanssa.

Thaimaan pääministeri sormi pystyssä ilmoittaessaan sotatilalain kumoamisesta
Pääministeri Prayuth Chan-ocha 31. maaliskuuta 2015, jolloin hän ilmoitti sotatilalain kumoamisesta. Prayuth sanoi omaavansa suuret valtaoikeudet väliaikaisen perustuslain nojalla.EPA / STR Thailand Out

Mitään luotettavaa mielipidemittausta kuningashuoneen asemasta ei Thaimaassa tietenkään ole tehty. Jo sellaisen ehdottamisen katsottaisiin todennäköisesti rikkovan ankaraa kuningasperheen mainetta suojelevaa lakia.

Kuninkaan, kuningattaren ja kruunuperijän mainetta suojelevan lain perusteella on nostettu noin 60 syytettä sen jälkeen, kun sotilashallitus tuli valtaan kaksi vuotta sitten.

Syytteen saaneiden joukossa on muun muassa aktivisteja, toimittajia ja tavallisia kansalaisia.

Yksi syytteen saaneista on erään aktivistin äiti. Rikoksen perustelu oli se, että nainen suhtautui liian myönteisesti poikansa ystävän Facebookissa jaettuun viestiin, jonka katsottiin loukkaavan kuninkaan kunniaa.

Kioton yliopiston tutkija Pavin Chachavalpongpun arvioi, että kuninkaan poismenon läheisyys ei aiheuta ahdistusta vain tavallisissa thaimaalaisissa, vaan ennen muuta maan eliitissä. Se pelkää menettävänsä vuosikymmenien aikana muodostuneen valtansa.

Sotilashallitus on järjestämässä elokuussa kansanäänestystä uudesta perustuslakiehdotuksesta. Sen katsotaan vaikeuttavan poliittisten puolueiden toimintaa ja vahvistavan armeijan asemaa.

Hymyilevänä kuningaskuntana tunnetulle Thaimaalle tulevaisuus voi olla totinen paikka.

Lähteet: Kuninkaan henkilöhistoriaa koskevaan osuuteen on haastateltu Kaakkois-Aasian historian professoria Marja-Leena Heikkilä-Hornia Mahidolin yliopistosta Thaimaasta.