1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Saimaan muikkukannoissa rajuja vaihteluita – Huippukevät näkyy jo syksyllä

Saimaan muikkukannat näyttävät pääosin vahvoilta aivan eteläisimpiä ja pohjoisimpia osia lukuunottamatta. Muikkuja on paljon ja ne ovat hyväkokoisia, sillä ravintoa on riittämyt lämpöjakson ansiosta normaalia enemmän.

luonto
Muikkuja astiassa.
Petri Vironen / Yle

Sulkavalainen Antti Laine kalastaa Puumalan Lietvedellä ja Savonlinnan Pihlajavedellä muikun kysynnästä riippuen. Pihlajavedellä muikku on alle ja Lietvedellä yli 15-senttistä.

– Muikkukanta on edellisvuosia harvempi. Muikkuja on määrällisesti vähemmän, mutta kala on kooltaan suurempaa. Näyttää, että tänä keväänä kalaa on kuoriutunut paljon. Sekin on jo 35-50-millisitä, kiitos lämpimän kevään, Antti Laine arvioi.

Puumalan ympäristössä on kärsinyt useina kesinä muikun pienestä koosta. Kun kutu on onnistunut yläkanttiin, ravinnosta on ollut pula ja kalat ovat jääneet kitukasvuisiksi

– Viime kevät oli huono poikasille, mutta se taisi tehdä kannoille hyvää. Muikut ovat kasvaneet nyt hyvin, Laine sanoo.

Laineen käsitystä tukee myös Luonnonvarakeskuksen Luken tutkija Irma Kolari. Luke on kerännyt havaintoja muikkukannoista, mutta tietojen analysointi on vielä kesken.

– Näyttäisi siltä, että viimevuotinen ikäluokka oli huono monessa paikassa, ja kalastetaan vuoden 2014 vuosiluokkaa.

Muikku kutee syksyllä ja poikaset kuoriutuvat keväällä. Tämän kevään lämmin jakso oli muikulle hyväksi. Pientä muikkua on paljon, ja lämpimässä säässä ruoka riittää.

– Kasvu on ollut todella hyvää. Puruvedelläkin tämän kevään muikku on kalastajien mukaan neljäsenttistä, joten syksyllä saataneen sitäkin saaliiksi, Irma Kolari sanoo.

Vesi saisi lämmetä

Savonlinnan pohjoispuolella kalastavan Janne Herrasen mukaan Haukiveden muikku on 13-14-senttistä kalaa, joita menee kiloon 60 kappaletta.

– Kanta on heikohko ja kylmissä vesissä vaikeasti kalastettavaa. Toivottavasti vesi lämpenee, jotta kala tulee selkävesille ja on paremmin pyydettävissä, Janne Herranen pohtii.

Toivottavasti vesi lämpenee, jotta kala tulee selkävesille ja on paremmin pyydettävissä

Kalastaja Janne Herranen

Puruvedellä kalastavan Auvo Pekkisen mukaan muikkukanta on hyvä. Kalan koko vaihtelee 13 sentistä 18 senttiin ison järven eri osissa. Hummonselän muikku on hieman pienempää kuin eteläisillä selkävesillä.

Kallavedellä merkkejä

Kallaveden muikkukanta on keskimääräinen, arvioi ammattikalastaja Harri Räsänen. Viimeiset vuodet ovat olleet Kallaveden muikulla heikkoja, ja kalastajan tienestistä pääosa tulee kuhasta.

- Viime vuosi oli heikko, mutta vuoden 2015 kuoriutunutta muikkua on paremmin Se on sellaista 12-13-senttistä, Räsänen kertoo.

Kuhasta on tullut ylivoimaisesti tärkein saaliskala

Kalastaja Harri Räsänen

Räsäsen mukaan Kallaveden muikkukannat ovat olleet heikkoja viimeiset kymmenen vuotta. Viimeisimmät huippuvuodet osuivat 2000-luvun taiteeseen.

– Kuhasta on tullut ylivoimaisesti tärkein saaliskala, Harri Räsänen kertoo.

Suvasveden puolella on tiettävästi selvästi vahvempi muikkukanta.

Kyläniemessä kulkee raja

Kallaveden tavoin heikosta muikkukannasta kärsitään Kyläniemen ja Lappeenrannan välisellä vesiosuudella. Kesän 2015 kylmyyden satoa niitetään nyt.

– Kyläniemen eteläpuolelta puuttuu ilmeisesti kokonaan 2015 keväällä syntynyt ikäluokka, Markku Törrönen Lappeenrannasta kertoo.

Edelliskesänä kuoriutunut ikäluokka on muodostanut yleensä pääosan muikunpyytäjän saaliista. Nyt se näyttäisi puuttuvan Kyläniemen alapuolelta kokonaan.

– Kyläniemenpohjoispuolella on myös viimevuotista muikkua. Teimme koekalastuksen Petranselällä ja siellä oli viime vuoden muikkua. En tiedä onko kylmä kesä aiheuttanut kadon, sillä tuolloin keväällä kuoriutui kuitenkin poikasia normaalisti, Markku Törrönen aprikoi.

En tiedä onko kylmä kesä aiheuttanut kadon

Kalastaja MarkkuTörrönen

Kesäkuun puolivälin kovat tuulet ovat sotkeneet vettä ja tuoneet harmia myös kalastajille. Pintaveden lämpötila ehti kivuta jo 20 asteeseen, mutta putosi kovien myräköiden jälkeen 12 asteeseen.

Juhannusviikolla järvivesien odotetaan lämpenevän nopeasti takaisin lähemmäs 20:tä astetta.

Lue seuraavaksi