1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyväskylän vedenpuhdistamoa uusitaan – vaikutus vesilaskuun huomattava

Nenäinniemeen vedenpuhdistamon laajennus parantaa huomattavasti jäteveden käsittelyn laatua Jyväskylän seudulla. Puhdistamo on Suomen suurin typpipäästäjä.

jäteveden käsittely
Jätevesiallas
Yle / Jani Ilola

Jyväskylän Nenäinniemen jätevedepuhdistamon vesienkäsittelyä tehostetaan vajaan 30 miljoonan euron investoinnilla. Puhdistamon laajennus parantaa huomattavasti jäteveden käsittelyn laatua Jyväskylän seudulla.

Puhdistamolle rakennetaan uusi ilmastusallas sekä jälkiselkeytysallas. Kokonaan uutena puhdistamolla otetaan käyttöön jälkisuodatus ja ultraviolettikäsittely.

– Kiekkosuodatuksella varmistetaan, että yllämme fosforipäästöjen uuteen lupaehtoon. Kiintoaineen tehokkaammalla poistolla pääsemme varmasti alle 0,3 mg/l -päästöön, sanoo Jyväskylän seudun puhdistamon toimitusjohtaja Petri Tuominen.

Uv-hygienisointi puolestaan puhdistaa jätevedestä mikrobeja.

– Sillä pitäisi pystyä tekemään EU-uimavesiluokituksen mukaista hyvää uimavettä, Tuominen sanoo.

Myös puhdistamon typenkäsittely kehittyy. Siihen onkin syytä, sillä Nenäinniemen puhdistamo on Suomen suurin yksittäinen typen päästäjä.

Laajennus nostaa myös jäteveden hintaa Jyväskylän seudulla. Kustannukset ovat jäämässä alle aiemmin arvioidun 30 miljoonan euron, mutta vaikutukset ovat silti tuntuvia.

– Jäteveden kuutiohinta kaksinkertaistuu. Se on nyt 30 senttiä, ja investoinnin jälkeen 60 senttiä, Tuominen arvioi.

Laajennuksen on määrä olla käytössä vuonna 2018.

Lue seuraavaksi