Keltakuume-epidemia leviää Kongon demokraattisessa tasavallassa

Huolta herättää se, että epidemia leviäisi yli 12 miljoonan asukkaan Kinshasaan. WHO varottaa, että maailmassa ei ehkä ole tarpeeksi keltakuumerokotetta.

Ulkomaat
Pikkutyttö peittää silmänsä, kun naissotilas pistää rokotuksen hänen käsivarteensa. Jonossa on muita lapsia ja heidän äitejään.
Tyttöjä ja heidän äitejään rokotetaan Angolassa. Joos de Raeymaeker / EPA

Kongon demokraattinen tasavalta julisti maanantaina keltakuume-epidemian. Kolmessa maakunnassa on todettu yhteensä 67 keltakuumetapauksta.

Maan terveysministerin mukaan valtaosa tapauksista on levinnyt naapurimaasta Angolasta, josta tauti on lähtenyt. Yhteensä viisi ihmistä on kuollut Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Erityinen huoli sekä kansallisilla että kansainvälisillä terveysasiantuntijoilla on Kinshasan suurkaupunki, jossa asuu ahtaasti yli 12 miljoonaa ihmistä. Kinshasan terveydenhuoltojärjestelmä on heikko.

Kinshasan maakunta on yksi niistä kolmesta maakunnasta, jossa keltakuumetta on todettu.

Keltakuumetta voi torjua rokotteella, mutta tänä vuonna levinneet epidemiat Angolassa, Ugandassa ja Kongossa ovat verottaneet varantoja. Tällä hetkellä maailmassa on noin kuusi miljoonaa keltakuumerokoteannosta.

Maailman terveysjärjestö WHO sanoo, että määrä ei välttämättä riitä, jos epidemiat puhkeavat samanaikaisesti eri maissa rajuina.

Lähteet: Reuters