1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aktivistien toimintaa koskeva tutkinta valmistui: teurastamojen salakatselusta nostettiin vain yksi syyte

Aktivistien toimintaa koskevan haaran poliisitutkinta on valmistunut. Syyttäjälle asti eteni Paimion teurastamon kuvaukset. Teurastajien työtapoja ja viranomaisten toimintaa koskevat poliisitutkinnat ovat edelleen kesken.

Kotimaan uutiset
Teurastamo.
Yle

Sastamalan teurastamossa kuvatut, teurastamojen epäkohtia paljastaneet videot jäävät syytteettä. Näyttö ei ole riittänyt syytteen nostamiseen.

Poliisi on lopettanut aktiivisen tutkinnan, jota tehtiin rikosnimikkeillä salakatselu ja julkisrauhan rikkominen. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teijo Ristola kertoo, että syyteharkintaan etenemiseen vaadittaisiin uusi vihje, todistaja tai tunnustus. Mahdolliset rikokset vanhenevat kahdessa vuodessa.

Aktivistien toiminnasta Paimion teurastamossa on nostettu jo aiemmin syyte. Asiaa käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa elokuussa. Syytettynä on yksi mies. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander kertoo, että rikosnimikkeet eivät ole vielä julkisia.

Työtapoja koskeva tutkintahaara edelleen työn alla

Molempia teurastamoja koskevat, teurastamojen työtapoihin keskittyvät tutkinnat ovat vielä kesken Länsi-Suomen poliisilla. Poliisi on kuullut kevään aikana teurastamon vastuuhenkilöitä ja selvittänyt videolla näkyvät teurastajat. Heidän kuulemisensa on tarkoitus aloittaa lähipäivinä.

Teurastamoja koskeva tutkintahaara etenee syyteharkintaan todennäköisesti syksyllä.

Sekä aktivistien toimintaa että teurastamojen työtapoja koskevat tutkinnat on keskitetty Länsi-Suomen poliisille.

Viranomaispuolen tutkinta alkaa syksyllä

Kolmas tutkintahaara keskittyy mahdollisiin viranomaisrikoksiin. Sen tutkintavastuu on Keskusrikospoliisilla. KRP aloittaa esitutkinnan vasta syksyllä sen jälkeen, kun Länsi-Suomen poliisi saa valmiiksi myös työtapoja koskevan tutkinnan.

Ylen MOT-ohjelma julkaisi lokakuussa muun muassa Sastamalan ja Paimion teurastamoista salaa kuvattua videomateriaalia. Siinä näkyi, kuinka teurastamoon tuotuja eläimiä kohdeltiin huonosti, ja niille tuotettiin tarpeetonta kipua ja kärsimystä.

Lue seuraavaksi