Yllättääkö Orpo ministerivalinnoillaan, mitä tekee Vanhanen ja turpoa eduskuntasalissa – politiikassa tänään vilkas päivä

Kotimaan politiikassa on tänään kiireinen päivä. Kokoomus julkistaa uuden ministerinelikkonsa, eduskunnassa käsitellään ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa ja keskusta vaihtaa eduskuntaryhmänsä johtajan.

politiikka
Petteri Orpo
Petteri OrpoPetteri Paalasmaa / AOP

Suurin mielenkiinto kotimaan politiikassa kohdistuu tänään kokoomuksen uuteen puheenjohtajaan Petteri Orpoon, joka julkistaa puolueen uuden ministeriryhmän puolenpäivän jälkeen. Orpo itse ottaa valtiovarainministerin salkun puoluejohdosta syrjäyttämältään Alexander Stubbilta. Muita ministerinimiä ei ole paljastettu.

Orpolta vapautuu sisäministerin paikka. Yhtenä sisäministeriehdokkaana on pidetty varapuhemies Paula Risikkoa, joka tuki Orpoa puheenjohtajakisassa.

Orpo tarjosi Stubbille paikkaa hallituksessa ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä, mutta Stubb kieltäytyi ministerisalkusta. Tällä hetkellä ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä istuu Lenita Toivakka. Hän kertoo tiistain Helsingin Sanomissa jättävänsä ministerin tehtävät.

Sanni Grahn-Laasonen puolestaan säilytti paikkansa kokoomuksen varapuheenjohtajistossa, mutta säilyttääkö hän paikkansa opetus- ja kulttuuriministerinä. Grahn-Laasonen tuki näkyvästi Stubbia kokoomusta repineessä puheenjohtajakisassa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) linjasi sunnuntaina pääministerin kyselytunnilla, että ministereiden määrää ei kasvateta nykyisestä 13:sta.

Orpo esittelee kokoomuksen ministeriryhmän noin kello 12.30 eduskunnassa. Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä verkkosivuillaan.

Keskustan ryhmyri vaihtuu

Ennen kokoomuksen ministerirulettia eduskunnassa jännitetään keskustan ryhmänjohtajavaalia. Ryhmyrin paikka aukesi, kun Matti Vanhanen ilmoittautui keskustan presidenttiehdokkaaksi. Samalla Vanhanen sanoi luopuvansa ryhmäjohtajan paikasta.

Tiukimmin Vanhasen seuraajaksi on ehdolla Antti Kaikkonen, joka sanoi viime viikolla tavoittelevansa paikkaa. Kaikkonen muotoili hakuilmoituksensa politiikan kielelle ja sanoi olevansa käytettävissä ryhmäpuheenjohtajaksi. Kaikkosen vastaehdokas ryhmäjohtajaksi on Timo Kalli. Kaikkosen odotetaan voittavan Kallin äänestyksessä.

Kaikkonen luopuu samalla ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan paikasta, ja yksi vaihtoehto hänen tilalleen olisi juuri Vanhanen. Paikka toisi Vanhaselle näkyvyyttä ulkopolitiikassa, jota presidenttiehdokas tarvitsee.

Samalla keskustan Anne Kalmari on luopumassa paikastaan suuressa valiokunnassa. On mahdollista, että Kalmarin paikan ottaa Vanhanen.

Turpo-keskustelua eduskuntasalissa

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka eli politiikkakielellä turpo puhuttaa iltapäivällä eduskunnan täysistunnossa, kun ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta käydään lähetekeskustelu.

Selonteko julkistettiin viime viikolla, ja sitä on viime päivinä käsitelty presidentti Sauli Niinistön johdolla Kultaranta-keskusteluissa.

Uudessa selonteossa on kaikkiaan 15 painopistettä. Kiinnostavimmat kohdat koskevat Suomen suhteita sotilasliitto Natoon, naapurimaihin ja Euroopan unioniin.

Naton suhteen selonteossa linjataan, että Suomi pitää yllä mahdollisuutta hakea jäsenyyttä seuraten tarkasti turvallisuusympäristönsä muutosta.

Pohjoismaiden kesken ja erityisesti Ruotsin kanssa Suomi aikoo lisätä turvallisuuspoliittista yhteistyötä. Suomi ei halua eristäytyä eurooppalaisista kumppaneistaan. Tuoreessa selonteossa Suomi tukee EU:n kehittymistä jäsenvaltioiden yhteisenä turvallisuustoimijana. Myös Venäjä-politiikassa Suomi kuuluu EU-rintamaan.

Eduskunnan täysistunto alkaa kello 14.00, ja sitä voi seurata suorana lähetyksen Ylen verkkosivuilla ja TV1:ssä.