Maahanmuuttokommenteilla kohahduttanut kunnanjohtaja ei jää kaipaamaan Asikkalaa: Kyllästyin selkäänpuukottajiin

Jos Asikkalan tuleva ex-kunnanjohtaja tekisi vuosikymmenestään kunnassa elokuvan, siitä tulisi komedia. Suoruudestaan tunnettu Juri Nieminen herätti närää kuntapoliitikoissa, mutta nautti omien sanojensa mukaan kuntalaisten tuesta.

kuntapolitiikka
Juri Nieminen Asikkalan kunnanviraston edessä kesäkuussa 2016.
Meeri Niinistö / Yle

Alkuvuodesta erostaan ilmoittaneella Asikkalan kunnanjohtaja Juri Niemisellä on jäljellä enää kourallinen työpäiviä kunnan nokkamiehenä.

Kunnanjohtajapestinsä päättymisen syistä hän on edelleen vaitelias, mutta huomauttaa, että ilmapiirillä oli tekemistä asian kanssa.

– Varsinkin viimeinen valtuustokausi on ollut pohjanoteeraus. Oli molemminpuolinen näkemys, ettei ole mielekästä jatkaa. Kaikille osapuolille olisi tullut muuten paha mieli.

Niemisen mielestä ilmapiiri on mennyt koko ajan huonommaksi. Päätös erosta syntyi kuitenkin yhdessä kunnan poliittisen johdon kanssa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Tarja Tornio (kesk.) vahvistaa, että Nieminen erosi yhteisymmärryksessä.

– Aika muuttuu, tavoitteet muuttuvat. Asikkalan puolesta ei tarvitse enää käydä itsenäisyystaistelua. Keskitytään yhteistyöhön ja lähipalveluihin. Itsenäisenä Asikkala säilyy toki jatkossakin.

Hitler-video vauhditti eroa

Nieminen on aiemminarvostellut vastaanottokeskuksen perustamista AsikkalanVääksyyn ja herätti myös kohua sosiaalisessa mediassa.

Oli molemminpuolinen näkemys, ettei ole mielekästä jatkaa.

Juri Nieminen

Nieminen tekstitti parodiavideon (siirryt toiseen palveluun), jossa Hitler kuulee Maahanmuuttoviraston suunnitelmista perustaa hotelli Tallukkaan vastaanottokeskus. Nieminen poisti videon nopeasti some-myrskyn noustua.

Ajallisesti vastaanottokeskuksen perustaminen ja Hitler-videon julkaiseminen olivat vain muutamaa kuukautta ennen Niemisen eroa.

– Ne auttoivat asiassa [eropäätöksessä]. Lähtökytkin oli jo päällä. Viime vuoden puolella tilanne oli jo sellainen, ettei työnteko ollut mukavaa.

Myrskyn jälkeen tyynempää?

Nieminen kuvailee Asikkalan poliittista ilmapiiriä riitaisaksi ja voimakkaaksi vastakkainasetteluksi.

Olihan se myrskyistä aikaa.

Tarja Tornio

– Ei ole halua asettua yhteisten tahtotilojen taakse vaan hävinnyt osapuoli pyrkii aina jatkamaan tappelua. En ole sen tyyppinen henkilö, että haluaisin jäädä tänne painimaan vuodesta toiseen, koska tilanne ei muuksi muutu ainakaan ennen seuraavia vaaleja.

– Pitäisi hyväksyä se, että jos valitaan jokin linja, siitä pidetään kiinni, eikä niin, että jos omaa tahtoa ei saa läpi, puukkoa laitetaan epäsuorasti selkään.

Myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Tornio myöntää, että ilmapiiri on ollut haastava.

– Olihan se myrskyistä aikaa. Se ilmeni viimeisimmässä valtuuston kokouksessakin, ihmiset ottavat yhteen. Uskon, että tämä on väliaikainen vaihe, ja teemme sen eteen töitä, että saamme asiat paremmalle tolalle.

10 vuotta kunnassa ei kotiuttanut: "En tunne itseäni asikkalalaiseksi"

Nieminen aloitti Asikkalan kunnanjohtajana kymmenen vuotta sitten ollessaan 29-vuotias. Kymmenen vuotta myöhemmin, Asikkalan torikahvilassa Vääksyssä, Nieminen sanoo, ettei ole vieläkään kotiutunut Asikkalaan.

Viime vuoden puolella tilanne oli jo sellainen, ettei työnteko ollut mukavaa.

Juri Nieminen

– Kunnanjohtaja ei voi olla rivikuntalainen. Aina, jos yritin vähän liikaa vaihtaa vapaalle, sain heti kuulla sosiaalisessa mediassa. Perhe on kotiutunut hyvin, mutta en tunne itseäni kovinkaan asikkalalaiseksi.

Nieminen muistuttaa, että hänen johtajakaudellaan kunta on noussut taloudellisesta ahdingosta. Myös terveysliikunnassa ja elinkeinoelämässä on tapahtunut paljon. Nieminen on mitattaviin tuloksiin tyytyväinen.

– Minulla on ollut laaja kuntalaisten enemmistön tuki takanani. Kuntalaiset ovat halunneet pitää kunnan itsenäisenä ja he ovat toivoneet myös lähipalveluita ja että talous pistetään kuntoon. Katson, että olen toiminut kuntalaisten enemmistön tahdon mukaisesti.

Nieminen kiittelee kunnanjohtajavuosiensa myönteisimmäksi kokemukseksi paikallista vapaaehtoistyötä, joka on näkynyt sekä liikunnassa että kulttuurissa.

90 000 euron eroraha mahdollistaa hypyn yrittäjäksi

Niemisen virkasuhde päättyy elokuun alussa. Tämän jälkeen Nieminen kertoo ryhtyvänsä yrittäjäksi. Vuoden palkka eli 90 000 euron eroraha mahdollistaa Niemisen yrityksen alkutaipaleen.

– On tarkoitus tehdä asiantuntijapalveluita, mutta myös jonkin sortin start-up-tyyppisen, kokonaan uudenlaisen kehittäminenkin kiinnostaa.

Elokuvaharrastajanakin tunnetulla Niemisellä on myös suunnitteilla elokuva, jonka kuvaukset on tarkoitus aloittaa ensi vuonna.

Asikkalan vuosissakin olisi kunnanjohtajan mukaan aineksia elokuvaan.

– Tässä olisi hyvinkin aineksia komediaan, Nieminen naurahtaa.