Maalivahti voi valita hanskansa vapaasti jalkapallossa – vain liisteri ja liima kiellettyjä

Maalivahti pysäyttää melkoisella vauhdilla lähestyvän pallon kesken ilmalennon. Isku voi tuntua näpeissä, ellei kädessä ole hyvin pehmustettuja hanskoja. Pehmusteita voi lisätä sääntöjen rajoissa mielin määrin. Tarttumispintaa on kuitenkin rajoitettu.

urheilu
Saksan maalivahti Manuel Neuer heittää palloa.
EPA / ABEDIN TAHERKENAREH

Maalivahdit suosivat jalkapallossa hyvin topattuja hanskoja. Ne pehmittävät pallon aiheuttamaa iskua. Toppausten määrää tai hanskojen kokoa ei käytännössä ole rajoitettu mitenkään.

– Säännöt eivät määrittele mittoja tai mitään muutakaan. Hanskat ovat jääneet sääntöjen osalta katveeseen, kertoo erotuomariasiantuntija Jari Vanhanen Suomen Palloliitosta.

Palloliitto on kuitenkin ottanut asiaan kantaa yhdestä näkökulmasta.

Hanskat ovat tehtaalta tullessaan niin kehittyneitä, että niissä on varsin hyvä pito ilman apukeinoja.

Erotuomariasiantuntija Jari Vanhanen

– Ohjeita on tarkennettu sen verran, että liimaa tai liisteriä ei saa käyttää torjunnan apuna. Tietääkseni tosin sitä ei kukaan ole käyttänytkään. Hanskat ovat tehtaalta tullessaan niin kehittyneitä, että niissä on varsin hyvä pito ilman apukeinoja.

Ei ylilyöntejä

Vaikka maalivahdit ovatkin saaneet aika lailla vapaat kädet hanskavalintoihinsa, ei Jari Vanhanen usko sen aiheuttavan ylilyöntejä. Esimerkiksi torjuntapinnan kasvattamista valtavien hanskojen avulla ei ole odotettavissa.

– Suurten hanskojen käyttämistä ei ole kielletty, mutta jos joku keksisi tällaisia erikoisia viritelmiä rakentaa, niihin varmaan puututtaisiin.

Maalivahti saa pelivarusteissaan muutenkin vapauksia kenttäpelaajiin verrattuna. Kun pelaajan varusteisiin kuuluvat shortsit, saa maalivahti halutessaan käyttää pitkiä housuja.

– Taustalla on varmaan erilainen pelityyli. Se edellyttää välillä maassa touhuamista ja siksi tällainen poikkeus on sallittu, Vanhanen toteaa.