Sauna keskelle kaupunkia Tampereella: Laukontorin paviljonkia päästään rakentamaan kenties jo elokuussa

Yleisiä saunoja suunnitellaan nyt moniin kaupunkeihin. Buumissa on mukana myös Tampere: uudessa rakennuksessa Laukontorilla päästään illallistamaan ja kylpemään todennäköisesti vielä ennen ensi kesää.

Kotimaa
Laukontorin paviljonki
Tampereen Palvelukiinteistöt Oy

Varmuus Tampereen Laukontorille Pyhäjärven rantaan suunnitellun ravintolan ja saunan rakennuslupa-asiaan saadaan todennäköisesti vielä ennen heinäkuun puolta väliä. Tampereen rakennustarkastaja Eija Muttonen-Mattila jää tuolloin kesälomalle.

– Ajatuksena on, että saan luvan päätettäväkseni vielä ennen lomaani.

Pienikokoisen rakennuksen lupamenettely tehdään virkamiespäätöksenä kaupungilla. Ennen lupapäätöstä Laukontorilla sijaitsevalle 830 neliön tontille tehdään katselmus rakennuksen soveltumiseksi ympäristöön. Paikalle on kutsuttu myös naapureita.

"Lailliset edellytykset kunnossa"

Muttonen-Mattilan mukaan lupahakemus on täysin kaavan mukainen. Alueella on voimassaoleva asemakaava, jossa Laukontori 21:ssä sijaitsevalle tontille on kaavoitettu rakennusoikeutta 500 neliötä. Suunnitteilla oleva ravintola- ja saunarakennus vie rakennusoikeuden kokonaan.

Laukontorin paviljonki, havainnekuva
Paviljonkirakennus Laukontorilta päin katsottunaTampereen Palvelukiinteistöt Oy

– Rakennusluvan kanssa tehdään laillisuus-, ei soveltuvuusharkintaa. Lailliset edellytykset näyttäisivät olevan kunnossa, Muttonen-Mattila kertoo.

Rakennusluvan hyväksyminen tarkoittaisi sitä, että tamperelaiset pääsevät syömään ja saunomaan Laukontorille suunnitellussa ravintola- ja saunarakennuksessa todennäköisesti jo ensi keväänä. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa elokuussa, ja kiinteistön on määrä olla valmis huhtikuussa 2017.

"Pidän varmana, että lupa saadaan"

Laukontorille suunnitellun ravintolan rakentaisi Tampereen Palvelukiinteistöt Oy. Toimitusjohtaja Ilkka Ojalan mukaan hanketta on valmisteltu jo noin vuoden ajan. Sekä rahoitus että sopimukset ovat jo kunnossa.

– Meillä on sopimukset allekirjoitettuna ehdollisena. Ne astuvat voimaan, kun myöteinen rakennuslupapäätös on tullut. Pidän varmana, että lupa saadaan.

Kaupunkikuvatoimikunta antoi rakennusta puoltavan lausunnon jo aiemmin.

Ravintoloitsijan nimi ratkeaa rakennusluvan jälkeen

Tampereen kaupungin tytäryhtiö Tampereen Palvelukiinteistöt investoisi Hopealinjan nykyisen lipunmyyntipisteen tilalle nousevaan rakennukseen noin 2,5 miljoonaa. Rakentaminen rahoitettaisiin pääasiassa lainalla.

Ilkka Ojala korostaa, että kyseessä ei ole luksussauna.

– Kyseessä on ennen kaikkea ravintola, jossa on myös saunomismahdollisuus.

Laukontorin paviljongiksi nimetyssä rakennuksessa pääsisi illallistamaan ja kylpemään ympäri vuoden. Saunan ja ravintolan lisäksi kiinteistöön tulisi Hopealinjan lipunmyynti sekä torikauppiaiden sosiaalitiloja. Pyhäjärveen pääsisi kastautumaan satama-altaaseen rakennettavassa pienessä uimapaikassa.

Palvelukiinteistöt vuokraisi rakennuksen eteenpäin ravintoloitsijalle. Vuokraaja ei ole halunnut tulla julkisuuteen ennen kuin rakennuslupaan saadaan kaupungin ratkaisu.

Laukontorin paviljongin rakentamisesta kertoi ensimmäisenä Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).