Voisiko Karjalan tragedia tapahtua Suomessa? – Kesäleirien turvallisuus syynissä

Venäjän Karjalassa sattui viikonloppuna surullinen veneonnettomuus, jossa menehtyi 14 lasta. Voisiko sama sattua Suomessa - ja kuusi muuta kysymystä suomalaisten kesäleirien turvallisuudesta.

Kotimaa
Lapsia veneessä.
Sannimari Lehtilä / Yle

Venäjän Karjalassa Säämäjärvellä tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli viikonvaihteessa 14 lasta ja nuorta, jotka olivat viranomaisten mukaan vain 12–15-vuotiaita. Voisiko sama sattua Suomessa?

Soitimme Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesiin, johon kuluttajapalveluiden turvallisuusvalvonta keskitettiin toukokuun alussa. Kysymyksiin vastasi Tukesin kuluttajapalveluiden turvallisuusvalvonnan ryhmäpäällikkö Janne Niemelä.

Pelastusrengas vedessä.
Arja Lento / Yle

Voisiko Karjalassa 14 lapsen ja nuoren hengen vaatinut veneonnettomuus sattua Suomessa?

– Kaikkihan on aina mahdollista ja ikäviäkin vahinkoja voi tapahtua. Tämä tragedia osoitti, että turvallisuussuunnittelu on tärkeä pitää mielessä. Vastaavaa ei saisi tapahtua Suomessa tai muuallakaan.

– Tärkeää on, että potentiaaliset vaarat tunnistetaan. Riskien hallinnan kautta vahingot voidaan välttää tai rajata ne minimiin. Esimerkiksi pelastusliivien pukeminen on tärkeää.

Miten Suomessa valvotaan kesäleirien turvallisuutta?

– Iso osa Tukesin valvontaa on yhteistyö leirejä järjestävien kanssa. Olemme yhdessä miettineet ohjeistuksia siihen, että miten kesäleirit voidaan järjestää turvallisesti. Esimerkiksi kesäleirien vesiturvallisuudesta olemme koonneet listan (siirryt toiseen palveluun), jossa painotetaan muun muassa veneiden ja rannan tarpeellista varustelua, uimareiden ohjeistamista sekä pelastus- ja ensiaputaitoisen aikuisen läsnäoloa.

Telttoja
Kuudestatoista leirilisestä viisi yöpyi ulkona. Kylmyyttä torjuttiin lisäpeitoilla ja vaatteilla.Mari Siltanen / Yle

– Tukesilla ei ole tietoa kaikista leireistä. Tällöin korostuu se, että saamme leirien järjestäjät tietoiseksi siitä mitä turvallisuusseikkoja on pitänyt ottaa huomioon ja mitkä ovat heidän vastuut.

Eikö kukaan kerää tietoa siitä, missä Suomessa järjestetään leirejä esimerkiksi lapsille?

– Uuden kuluttajapalvelun aloittamisesta eli esimerkiksi kesäleiristä ei tarvitse tehdä ilmoitusta Tukesiin tai muille tahoille. Toki leiritoimintaan voi liittyä sellaisia asioita, jotka voivat edellyttää ilmoitusta vaikkapa elintarvikeviranomaiselle. Myös pelastuslain velvoitteet pelastussuunnilmman laatimisesta tulee huomioida.

Onko vastuu aina leirin järjestäjällä, jos jotain tapahtuu?

– Kuluttajaturvallisuuslain mukainen vastuu- ja huolellisuusvelvoite laittaa leirin järjestäjän varmistumaan palvelunsa turvallisuudesta etukäteen. Sitä kautta vastuu on kyllä järjestäjällä.

Leirisäännöt
Leiriläiset tekivät porukoissa säännöt leirin ajaksi. Mari Siltanen / Yle

– Jos jotain tapahtuu, mahdolliset rikos- ja vahingonkorvayskysymykset käsitellään tuomioistuimessa.

Aiemmin esimerkiksi huvipuistojen, yleisötapahtumien ja kesäleirien turvallisuusvalvonnasta huolehtivat kuntien ympäristöterveydenhuolto sekä aluehallintovirasto. Toukokuun alusta lähtien valvonta on kuulunut Tukesille. Tekeekö Tukes valvontakäyntejä kesäleireille?

– Kaikille leireille ei ehditä tekemään tarkastusta. Pääasiassa kesäleireille tehdään tarkastuksia vain silloin, kun saamme ilmoituksen, että potentiaalinen vaara on olemassa. Pyrimme ennen kaikkea ennaltaehkäisevään työhön. Ennakkotarkastusmenettelyä meillä ei ole, joitakin pistokokeita saatamme tehdä.

Miten hyvin suomalaiset leirinjärjestäjät ottavat turvallisuusnäkökulmat huomioon?

– Valvontavastuu on ollut meillä Tukesissa vasta vähän aikaa, mutta minulla on sellainen käsitys, että viime vuosien aikana leirin järjestäjät ovat kiinnittäneet aiempaa enemmän huomiota turvallisuuteen. Etenkin Kirkkohallitus ja seurakunnat ovat tehneet omia sisäisiä turvallisuusohjeita. Yksi keskeisin seikka kesäleireillä lienee uinnin ja vesiturvallisuuden valvonta.

Pelastusrengas ja varoituskylttejä uimarannalla
Yle

Seurakunta on vain yksi leirinjärjestäjä, vaikkakin melko suuri ripareineen. Onko muilla leirinjärjestäjillä turvallisuusseikat otettu huomioon?

– En osaa olla yhdestäkään yksittäisestä leirinjärjestäjästä tai leirityypistä huolissani.

– Kehottaisin edelleen kaikkia ottamaan vesiturvallisuuden huomioon. Jokaisen leirin osalta kannattaa tehdä turvallisuusasiakirja kuntoon, jossa on tunnistettu esimerkiksi vaarat ja on tehty suunnitelma riskien hallitsemiseksi. Lisäksi on huomioitava pelastuslain velvoitteet. Myös turvallisuudesta vastaavan henkilön nimeäminen on hyvä muistaa.