Presidentti Niinistö kuittasi ruotsalaisille – "Kuvitelkaapa, jos Norja olisi Venäjä"

Presidentti muistutti länsinaapuria siitä, että Suomella on pidempi Venäjän-vastainen raja kuin kaikilla muilla EU-mailla yhteensä.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Juhani Kandell / Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti Kultaranta-keskustelut päättäneessä puheenvuorossaan kantaa arvosteluun, jota on esitetty Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen-vierailusta. Suomea on kritisoitu Putinin kutsumisesta valtiovierailulle.

Muun muassa Ruotsin ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Karin Enström huomautti, että Suomen ja Ruotsin välillä on sellainen ero, ettei Ruotsi kutsuisi Putinia vierailulle.

– Toivon, että ymmärrät, että meidän välillämme on myös toinen ero: suurempi ja pienempi pituus, 1 300 kilometriä. Meillä on pidempi Venäjän-vastainen raja kuin kaikilla muilla EU-mailla yhteensä ja lähes yhtä pitkä kuin Nato-mailla yhteensä. Ymmärrän hyvin, että on vaikea ymmärtää tallaista tilannetta. Suosittelen kuitenkin, että kuvitelkaapa, jos Norja olisi Venäjä, presidentti Niinistö totesi.

Niinistö myös rauhoitteli keskustelua Ruotsin puolustusyhteistyöhaluihin liittyen.

– Kuulimme eilen pääministeri [Stefan] Löfvenin toteavan, että Ruotsi ei ole etenemässä sotilasliittoon. Se on hiukan väärin tulkittu vastaukseksi Suomelle. Ei hän sitä niin tarkoittanut, sillä Suomi ei ole koskaan esittänyt tällaista.