Ulkoministeri Soini topputtelee Putinin Suomen–vierailun kummeksuntaa: "Luonnollista kanssakäymistä"

Suomen ulkoministeri Timo Soini luonnehtii heinäkuussa odotettavissa olevaa Venäjän presidentin Suomen vierailua luonnolliseksi kanssakäymiseksi naapureiden välillä.

politiikka
Timo Soini
Timo SoiniJarno Kuusinen / AOP

– Olen itse tavannut ulkoministeri Sergei Lavrovin viimeksi pari viikkoa sitten. Tasavallan presidentti on myös vieraillut useaan otteeseen Venäjällä. On luonnollista, että Venäjän johdon kanssa tavataan joskus myös Suomessa.

Ulkoministeri arvioi Kultarannan keskusteluja, joissa muun muassa Ruotsin ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Karin Enström arvioi, ettei Ruotsi kutsuisi Venäjän presidenttiä vierailulle nykytilanteessa.

"Ylikuumenemista molemmissa Britannian leireissä"

Ulkoministeri Soini osallistui Luxemburgissa pidettyyn EU:n ulkoministerikokoukseen. Britannian torstain äänestys EU-jäsenyyden jatkumisesta puhutti myös kokousväkeä, vaikka se ei virallisella asialistalla ollutkaan.

– Kyllä totista torvensoittoa on ollut molemmissa leireissä. Malttia tarvitaan nyt, molemmissa leireissä on nähtävissä ylikuumenemista. Annetaan brittien äänestää rauhassa. Kostolla tai maailmanlopulla ei nyt kannata uhata, arvioi ulkoministeri Soini.

Myös Luxemburgissa muistettiin viime viikolla murhattua työväenpuolueen kansanedustajaa Jo Coxia. EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini esitti unionin jäsenmaiden puolesta muistosanat Britannian ulkoministeri Philip Hammondille.

– Ulkoministeri Hammond lähti kokouksesta Lontooseen osallistuakseen Britannian parlamentin muistoistuntoon. Asia todettiin ja tuomittiin arvokkaasti ja tyylilkkäästi. Tällaista traagista tapahtumaa ei ole sopivaa käyttää mihinkään kampanjaan.

Arktinen yhteistyö sai huomiota Luxemburgissa

Ulkoministeri Soini oli tyytyväinen arktisen yhteistyön nousemiseen esille kokouksessa.

– Puheenvuoro ja Suomen panos sai tukea muilta pohjoismailta ja Baltian mailta, vaikka ne eivät itse pohjoisen valtioita olekaan. Myös ulkosuhdehallinto kiitti asian esille nostamista. Suomella voi olla merkittävä rooli Koillisväylän avautumiseen liittyvissä hankkeissa, tietotekniikasta alkaen. Maailma pienenee, mutta pohjoisessa on tilaa. Nämä hyvät ja myönteiset asiat tuppaavat vain jäämään suru-uutisten ja muiden ikävien uutisten varjoon, sanoi ulkoministeri Soini.

Analyysi: Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä – Niinistön linja kerää kummastusta ja kiitosta

Niinistö joutui puolustamaan yhteydenpitoaan Venäjään – Ruotsissa kummastellaan Putinin Suomen-vierailua

Presidentti Niinistö kuittasi ruotsalaisille – "Kuvitelkaapa, jos Norja olisi Venäjä"