1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Yle Säämäjärven onnettomuuspaikalla: Leiri hiljeni, surua ei näy

Säämäjärven leirikeskuksesta lähti maanantai-iltapäivänä puolenkymmentä bussia miliisisaattueessa, kertoo paikalla oleva Ylen toimittaja Jari Tanskanen. Syrjäisessä niemessä sijaitsevalle leirialueelle toimittajia ei ole päästetty.

Säämäjärven leirikeskus hiljeni maanantaina. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Venäjän Karjalassa Säämäjärvellä on maanantaina ollut hiljaista. Tietoja onnettomuudesta on tihkunut tiputellen, kertoo Ylen paikalla oleva toimittaja Jari Tanskanen.

Tanskasen mukaan päivän aikana on selvinnyt, että kaikille veneissä olleille lapsille ei riittänyt pelastusliivejä.

– Ilmeisesti veneissä oli liikaa väkeä. Kaikki, jotka menehtyivät, olivat ilman liivejä, Tanskanen kertoo.

Onnettomuudessa kuoli 14 lasta, joista 13 oli Moskovasta ja yksi Pietarista. Onnettomuustutkijoiden mukaan lapset olivat pyytäneet perumaan venematkan, koska leirillä oli liikkunut huhuja myrskyvaroituksesta.

12-vuotias selvisi hakemaan apua

Onnettomuuden tarkka ajankohta on yhä mysteeri.

– Täällä sanottiin, että myrskypilvet tulivat noin puoli kymmeneltä ja järvelle nousi 2–3 metrin aallot. Se on helppo uskoa, koska tuo järvi on todella suuri, Tanskanen kertoo Säämäjärven rannalta.

Tietojen mukaan veden varaan joutunut 12-vuotias tyttö oli päässyt uimalla rantaan ja mennyt läheiseen kylään hälyttämään apua. Hänellä oli ollut pelastusliivit.

Tanskasen kohtaamien paikallisten asukkaiden mukaan onnettomuus ei ole juuri näkynyt alueen arjessa. Suurin suru kannetaan muualla, hän arvelee.

– Viesti on ollut, että ikävä, kun näin on tapahtunut, mutta onnettomuus ei näy täällä suurena suruna. Nämähän eivät olleet paikallisia lapsia vaan he olivat kotoisin muualta, Tanskanen kertoo.

Leirikeskuksessa näkyy enää vartijoita ja satunnaisia ihmisiä. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Leiriltä lähti useita busseja

Säämäjärven alueella on useita vastaavia leirikeskuksia. Tanskasen mukaan leiri, josta onnettomuuteen joutuneet veneet lähtivät, sijaitsee niemen kärjessä, kaukana taajamista.

– Tämä on hyvin rauhallinen lomanviettoalue. Portin takana näkyy tyypillinen neuvostoaikainen päärakennus ja sellaisia pienempiä hirsirakennuksia, mutta on vaikea arvioida, millaista tuolla sisällä on.

Tanskanen kertoo, että leirialuetta vartioidaan ja toimittajat on päästetty vain pääportin eteen. Aiemmin alueelta poistui miliisisaattueessa puolenkymmentä isoa bussia.

– Näytti, että kyydissä oli lapsia ja nuoria, joten leiri on ilmeisesti nyt tyhjennetty. Paikalla näkyy vain vartijoita. Leirielämään kuuluvia ääniä ei kuulu. Ilmeisesti tutkinta täällä on siis loppunut.

Säämäjärven alueella on useita leirikeskuksia. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Tanskasen mukaan paikallisissa viestimissä on kerrottu, että viranomaiset olisivat aiemmin tehneet leirille tarkastuksia ja vaatineet hygieniasääntöihin parannuksia. Tiedotusvälineissä on myös kiinnitetty huomiota siihen, että henkilökunta olisi ollut alkoholin vaikutuksen alaisena.