1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

"Kuulostaa aika ikävältä, mutta näin on nyt vain tehtävä" – Vastaanottokeskusten petipaikoista puolet pois

Vastaanottokeskusten lakkautussuma on lähtenyt liikkeelle. Suurimmat muutokset ovat edessä syksyllä. Vuoden lopulla majoituspaikkojen määrä on näillä näkymin puolittunut.

Vastaanottokeskusten lakkauttamisen arvioidaan säästävän rahaa tänä vuonna 60-70 miljoonaa euroa. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Vastaanottokeskuksissa on käynnistymässä iso myllerrys. Vuoden loppuun mennessä majoituspaikkoja on jäljellä puolet viime talven määrästä, kun kymmeniä vastaanottokeskuksia lakkautetaan (siirryt toiseen palveluun) ja jäljelle jäävien toimintaa supistetaan.

Maahanmuuttoviraston lakkautuslistalle on joutunut myös vastaanottokeskuksia, joista kunnat eivät haluaisi luopua. Virasto ei kuitenkaan aio muuttaa suunnitelmiaan, sillä majoituspaikkoja ei tarvita enää yhtä paljoin kuin aiemmin. Vuoden lopussa paikkoja on aikuisille 15 000 ja alaikäisille 800.

Vastaanottokeskusten toimintaa useilla paikkakunnilla pyörittävää Suomen Punaista Ristiä harmittaa erityisen hyvin toimineiden keskusten kohtalo.

– On olemassa paikkakuntia, joista me tiedämme, että kunnan hallinnossa olevat ihmiset ja asukkaat lähistöllä ovat panostaneet ja halunneet uusia asukkaita, jotka kotoutuvat. Kun näistä paikoista sitten on lakkautettu, se on harmillista, sanoo kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.

Maahanmuuttoviraston pitäisi Löövin mielestä tehdä pitkäaikaisia ratkaisuja. Jos kunta ja yritykset ovat ajatelleet, että tulijoista on apua ja turvapaikanhakijat viihtyvät paikkakunnalla, on lakkauttaminen Löövin mielestä lyhytnäköistä. 

SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi Kuva: Eljas Niskanen / Yle

Lakkautusperusteet keskuksille hepreaa

Ylen vastaanottokeskuksille tekemässä kyselyssä hyvin toimivien yksiköiden lakkauttamista ihmeteltiin.

Kyselyyn vastasi kesäkuun alussa 54 vastaanottokeskuksissa johtajina, apulaisjohtajina tai vastaavina ohjaajina toimivaa henkilöä, joista osa vastasi useammasta keskuksesta. Kyselyn aikaan toiminnassa oli 124 vastaanottokeskusta, joista kyselyn ulkopuolelle jätettiin 13 väliaikais- ja hätämajoitusyksikköä.

"Kaiken kaikkiaan Migrin pitäisi saada homma myös vastaanottopuolella paremmin hallintaan etenkin valtiolle kalliiden keskusten (sopimusten) osalta. Tämä ei valitettavasti ole näköpiirissä, kun jostain syystä lakkautuslistalla on hyvin toimivia keskuksia eikä näitä huonosti toimivia."

"Migrin supistamisen sattumanvaraisuus (ei kentälle viestittettyä strategiaa ja perusteita supistamisprosessille) aiheuttaa huomattavaa epävarmuutta työntekijöiden joukossa."

" Toimivien keskusten lakkauttaminen ilman oikeita perusteluja."

Säästöä jopa 70 miljoonaa euroa

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen sanoo, että lakkautuspäästösten taustalla on kokonaisarvio (siirryt toiseen palveluun), jossa keskeisimmät tekijät ovat  taloudellisuus, toiminallisuus ja turvallisuus. Lisäksi on harkittu muun muassa keskuksen sijainnin merkitystä. Lakkautuksilta ovat välttyneet keskukset, joiden määräaikaisia sopimuksia ei ole voitu perusteetta purkaa.

Tässä mylläkässä menee todella hyvin toimivia yksiköitä, se on ihan selvä.

Jorma Kuuluvainen

– Tosiasia on se, että kyllä tässä mylläkässä menee todella hyvin toimivia yksiköitä, se on ihan selvä. Tämä näyttäytyy ja kuulostaa aika ikävältä toiminnalta, mutta näin meidän on nyt vain tehtävä.

Kuuluvainen sanoo, että toimintaansa jatkavien vastaanottokeskusten laatuun täytyy nyt kiinnittää erityistä huomiota, ja mahdolliset puutteet pitää korjata.

Hän korostaa, että tarpeettomaksi käynyttä majoitustilaa ei voida ylläpitää - etenkin kun turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta on jo aiheutunut satojen miljoonien eurojen kulut. Tähän asti päätetyillä supistuksilla syntyy säästöä vuoden aikana noin 60-70 miljoonaa euroa.

Yksityismajoitus on yksi vaihtoehto

Keskisuomalainen Kyyjärvi on yksi kunnista, joka ei haluaisi luopua vastaanottokeskuksestaan. Kunnan vetoomus on Kuuluvaisen työpöydällä, ja se on toimitettu myös ministereille. Maahanmuuttovirasto ei kuitenkaan ole perumassa jo tehtyjä päätöksiä.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen Kuva: Nella Nuora / Yle

– Lakkautusten takarajat on lyöty kiinni ja siitä lähdetään.

Kuuluvainen voisi harkita kuukauden tai kaksi lisäaikaa tapauksissa, joissa vastaanottokeskuksen asukkaita voitaisiin sijoittaa suoraan kuntaan.

– Niissä tilanteissa voisi tietysti yrittää sitä, että ihmiset saisivat asunnon ja voisivat sinne jäädä niinsanotusti yksityismajoituksen asumaan. Mutta maahanmuuttovirasto ei pysty olemaan kustannuksissa mukana, vaan se täytyy sitten ratkaista toisella tavalla.

Lakkautusten takarajat on lyöty kiinni ja siitä lähdetään.

Jorma Kuuluvainen

Turvapaikanhakijat saavat pitää yksityismajoituksessa heille vastaanottokeskuksissakin kuuluvat edut, mutta majoituskulujen on tultava muualta kuin Maahanmuuttoviraston pussista. Mikäli turvapaikahakijat saavat luvan jäädä maahan, voidaan heille tämän jälkeen järjestää kuntapaikat sopimalla asiasta ely-keskuksen kanssa.

Muuttomatkojen pituus vielä arvoitus

Keskusten lakkauttaminen ja supistaminen johtaa siihen, että monilla turvapaikanhakijoilla on edessään muutto. Ne, joita ei vielä ole puhuteltu, sijoitetaan mahdollisimman lähelle turvapaikkayksikön (siirryt toiseen palveluun) puhuttelutoimipisteitä. Muut sijoitetaan Kuuluvaisen mukaan odotusajan keskuksiin, mahdollisuuksien mukaan lähelle aiempaa asuinpaikkaa. 

Voiko käydä niin, että suuria määriä ihmisiä joudutaan siirtämään toiselle puolelle maata?

Tässä asiassa ennustaminen on aina vähän vaikeata.

Jorma Kuuluvainen

– Pikkuhiljaa tämä lakkautussuma lähtee etenemään niin, että tuossa syksyn korvilla se on suurimmillaan, ja sitten se jää nähtäväksi. Se riippuu ihan siitä, miten meillä on vapaita paikkoja missäkin. Mutta pyritään tietenkin siihen, että ei nyt ihan mahdottomia valtakunnan toiselta reunalta toiselle siirtoja tarvitsisi tehdä.

Vastaanottokeskusten paikkatilannetta arvioidaan muutoinkin alkusyksystä. Kuuluvainen arvioi, että mitään dramaattisia lisäsupistuksia ei ole luvassa.

– Mutta tässä asiassa ennustaminen on aina vähän vaikeata.