Hyppää sisältöön

Yle valvoi: Yön uutiset lyhyesti

Yhdysvaltain senaatti ei päässyt yhteisymmärrykseen aselain tiukentamisesta. Pankkijätti Nordea saattaa joutua keräämään jopa kahdeksan miljardia euroa alijäämän vuoksi. Kyproksella taistellaan isoa metsäpaloa vastaan. Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trump on aiottu surmata.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama yrittää vahvistaa aseiden ostajien taustojen tarkistuksia. Kuva: Andrew Gombert / EPA

**Yhdysvaltain senaatti on äänestänyt aselain tiukentamista vastaan. **Lakiehdotukset koskivat esimerkiksi asemyyntikieltoa FBI:n tarkkailulistalla oleville henkilöille sekä aseiden ostajille tehtävien taustatutkimusten lisäämistä. Demokraatit olisivat laajentaneet taustojen tarkistamisen myös asetapahtumiin ja internetistä tehtäviin aseostoihin. Lakiehdotus ei kuitenkaan saanut senaatissa tuekseen tarvittavaa 60 edustajan kannatusta.

Nordea on toistuvasti aliarvioinut yrityslainojensa riskiä, sanoo ruotsalaislehti Svenska Dagbladet. Lehden mukaan pankki saattaa joutua keräämään alijäämän vuoksi jopa 80 miljardia kruunua eli yli kahdeksan miljardia euroa pääomaa omistajiltaan. Svenska Dagbladetin tiedot perustuvat Ruotsin finanssivalvojan sisäisiin dokumentteihin. Nordea on kiistänyt tiedot uutistoimisto Reutersille ja sanoo tiedottavansa asiasta myöhemmin päivällä.

Kyproksella taistellaan poikkeuksellisen laajaa maastopaloa vastaan. Palo on korventanut noin 15 neliökilometrin kokoisen alueen saaren länsiosassa Trodosvuoriston lähellä. Paloa on sammuttamassa satoja palomiehiä sekä lentokoneita ja helikoptereita muun muassa Kreikasta, Israelista ja Britannian joukoilta, joilla on tukikohta Kyproksella. Yksi palomies on kuollut sammutustöissä.

**Yhdysvalloissa mies on pidätetty aikeista surmata republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump. **Pidätetty on tiettävästi Britannian kansalainen. Hänet pidätettiin viime viikonloppuna Trumpin kampanjatilaisuudessa Las Vegasissa, kun hän oli yrittänyt napata aseen poliisilta. Kuulusteluissa mies kertoi aikoneensa ampua Trumpin.

Trump puolestaan on erottanut kampanjapäällikkönsä.Mediatietojen mukaan Corey Lewandowski sai lähteä Trumpin perheen painostuksen vuoksi.

.
.