Satakunta naista ylimääräiseen rintasyöpäseulontaan Kuopiossa – syynä puutteellisiksi epäillyt tutkimukset

Valvira epäilee, että muun muassa Kuopion kaupungille palvelujaan myyneen yrityksen rintasyöpäseulonnoissa on ollut potilasturvallisuutta vaarantavia puutteita. Nyt kaupunki tarjoaa yrityksen rintasyöpäseulonnassa käyneille naisille uusia tutkimuksia.

Kotimaa
Nainen mammografiassa.
Mammografiatutkimus.Mika Kanerva / Yle

Noin sata kuopiolaisnaista on saanut ylimääräisen ajan mammografiatutkimukseen sen jälkeen kun Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi huhtikuussa puutteellisiksi epäillyistä rintasyöpäseulonnoista. Lehti kertoi tuolloin Valviran epäilevän, että esimerkiksi Kuopion kaupungille palvelujaan myynyt Suomen Radiologikeskus olisi tulkinnut röntgenkuvia virheellisesti.

Kuopion kaupunki tarjoaa yrityksen kokeissa käyneille, asiasta huolestuneille naisille mahdollisuutta ylimääräiseen tutkimukseen, kertoo terveysjohtaja Jari Saarinen. Mahdollisuus koskee vain vuosina 1943–1946 syntyneitä naisia, jotka kävivät Radiologikeskuksen seulonnassa vuosina 2011–2014. Saarisen mukaan muualla Suomessa vastaaviin toimiin ei ole ryhdytty.

Rajaus johtuu siitä, että 1943–1946 syntyneet naiset eivät kuulu enää perusseulontojen piiriin. Kunnan täytyy järjestää rintasyöpäseulonta kahden vuoden välein 50–69-vuotiaille, vuonna 1947 tai sen jälkeen syntyneille naisille.