Trump ryhtyi puhdistukseen – kampanjapäällikkö sai lähdön

Kiistelty Corey Lewandowski ei halunnut tai osannut muuttaa Trumpin kampanjaa, kirjoittaa Ylen kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

USA:n presidentinvaali
Kuvaa kampanjatilaisuudesta. Corey Lewandowski seisoo kuvan vasemmassa reunassa tummassa puvussa vieno hymy kasvoillaan, Trump puhuu kuvan oikeassa reuanssa käsillään puhetta painottaen.
Corey Lewandowskin ura Donald Trumpin kampanjapäällikkönä päättyi potkuihin.Erik S. Lesser / EPA

Republikaanien ilmeinen presidenttiehdokas Donald Trump toimi liike-elämän oppiensa mukaisesti: hän erotti kampanjapäällikkönsä Corey Lewandowskin vahvan johtajan otteella eikä ole selitellyt ratkaisuaan.

Amerikkalaismedian mukaan edes republikaanien puoluejohto ei tiennyt ratkaisusta. Johto tuskin on ratkaisusta sinänsä pahoillaan, koska Lewandowskilta puuttui kokemus valtakunnallisen vaalitaiston johtamisesta.

Trump Towerissa oli erottamishetkellä ainakin kaksi Trumpin lapsista. Perheenjäsenten sanotaan painostaneen isäänsä ilmoittamaan Lewandowskille: ’You are fired – olet erotettu’

Kampanjapäällikön vaihto ei ole sinänsä epätavallista pitkässä vaalijuoksussa, jossa on useita erilaisia vaiheita. Hämmästyttävä on erottamisen ajankohta, vain neljä viikkoa ennen puoluekokousta, josta odotetaan myrskyisää.

Politiikan arvioitsijoiden mukaan oikea aika olisi ollut jo kolme viikkoa sitten, kun esivaalikierros päättyi. Lewandowski ei ryhtynyt – tai luultavimmin ei pystynyt – muuttamaan Trumpin kampanjatapaa, joka ei ole rauhoittunut minkään vertaa.

Nyt kun Trumpin pitäisi aivan viimeistään alkaa koota puolueen rivejä, hän onnittelikin itseään Orlandon verilöylyn jälkeen siitä, kuinka onnistui "ennustamaan, että radikaali islamismi on rantautunut Yhdysvaltoihin".

Twiitti tyrmistytti Yhdysvallat reunasta reunaan, puolueen johtoa myöten.

Kolmen viikon aikana Trump on menettänyt selvästi kannatustaan demokraattien Hillary Clintoniin nähden. Clinton on noin seitsemän prosenttiyksikön johdossa. Demokraattien vaalikassa on 40 miljoonaa dollaria plussalla ja vaalikoneisto toimii kuin rasvattu.

Republikaanien vaalikassa on tyhjä, koko maan kattavaa kampanjaorganisaatiota ei ole eikä syksyn kongressivaalien suunnitelmasta ole selvyyttä.

Tätä tyhjiötä alkaa täyttää Paul Manafort, jonka Trump palkkasi huhtikuussa kampanjansa strategistiksi.