1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Carelia-salin akustiikalle kritiikkiä – Sibelius-akatemian professori toivoo konserttitaloa Joensuuhun

Kunniakapellimestari, professori Atso Almila moittii yliopistokampuksella sijaitsevaa juhlasalia ahtaaksi ja huonosti soivaksi. Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen sanoo, että musiikin esityspaikkoja pohditaan parhaillaan niin sanotun musiikkiklusterin yhteydessä.

Kuva: Sakari Partanen / Yle

Atso Almilalla on muusikoille ja ääni-ihmisille tuttu kriittinen mielipide Joensuun Carelia-salista.

– Eihän se Carelia-sali nyt maailman huonoin ole, mutta kyllä se jää akustiikaltaan muista jälkeen. Carelia on luentosalimainen eikä se soi kunnolla. Vaskisto ja lyömäsoittimet soivat kovantuntuisesti ja jouset jäävät alakynteen. Ei lainkaan luonnollinen konserttisali, tiivistää Almila.

Kunniakapellimestari, professori Atso Almila. Kuva: Hanna Lumme / Yle

Yliopistokampuksella sijaitsevan Carelian lava jää helposti pieneksi esimerkiksi yhteiskonserteissa tai jos esimerkiksi suuri Radion sinfoniaorkesteri nousee esiintymään. Almilan mukaan myös harjoitusajankohtia on vaikea sovitella, sillä salia käytetään yliopiston luentoihin ja tentteihin.

Atso Almilalla on kaikupohjaa mielipiteilleen. Almila on Sibelius-akatemian kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori ja Joensuun kaupunginorkesterin kunniakapellimestari – lisäksi hän on Kuopion kaupunginorkesterin toinen kapellimestari.

Kokonaan uusi konserttisali?

Klassisen musiikin konkari esittää Joensuuhun uutta konserttisalia. Hänen mielestään kasvukeskus voisi miettiä, kuinka saada kuntalaisensa viihtymään kaupungissa paremmin.

Eihän se Carelia-sali nyt maailman huonoin ole.

Atso Almila

– Uuteen saliin voitaisiin striimata (suoratoistaa) konsertteja maailmalta ja päinvastoin. Aasian suunnalla puolestaan on kiinnostusta suomalaiseen huippumusiikkiin, joten miksi emme käyttäisi tätä matkailumainosmahdollisuutta, miettii  Almila.Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen ei suoraan lupaa uutta konserttisalia, vaikkakin sanoo musiikin esityspaikkojen olevan parhailaan tarkastelussa niin sanotun musiikkiklusterin myötä.

– Meidän on ensin katsottava konservatorion tilanne, sillä tilat vaativat korjausta. Yhtenä vaihtoehtona on Carelia-salin päivitys nykyisestä, toteaa Karjalainen, joka ei kuitenkaan sulje poiskaan uuden konserttisalin mahdollisuutta.