Nuori tubettaja vie Suomea maailmalle – "Edes suomalaiset eivät ymmärrä sitä, miten hieno luontomme on"

Kuusimetsä löytyy pihan perältä, joki ja järvi ovat kivenheiton päässä. Sotkamolainen tubettaja Veka Tolonen sanoo, etteivät suomalaiset edes ymmärrä, miten hieno luonto meillä on. Ulkoministeriön maakuvayksikkö julkaisee Vekan videoita omalla YouTube -kanavallaan.

kulttuuri
Nuori mies metsässä kameran kanssa.
Tiia Korhonen / Yle

Sotkamolainen Veka Tolonen on yksi kymmenestä suomalaisnuoresta, jotka vievät Suomea maailmankartalle tubettamalla.

– Sain keväällä sähköpostiviestin ja siinä pyydettiin mukaan projektiin. Tietenkin olin kiinnostunut, koska pääsin toteuttamaan pientä unelmaani, saan tehdä videoita Suomesta ja Suomen luonnosta ulkomaalaisille ja myös muille, 22-vuotias Veka kertoo.

Vekan videot tullaan julkaisemaan ulkoministeriön maayksikönThis is Finland -kanavalla (siirryt toiseen palveluun)elokuun puolivälistä alkaen.

Varmasti Suomen luonto on nyt tärkeimpänä osana siellä.

Veka Tolonen

– Teen videoita kerran viikossa aina tuonne viikolle 51 saakka. Olen ottanut tämän harrastuksena, teen videoita yhtä aikaa opintojen kanssa ja se on mukavaa ajanvietettä, Veka kertoo.

Samanlainen fiilis myös katsojille

Veka Tolosen vapaa-ajasta iso osa on jo pyörinyt videoiden parissa. Hän on kuvannut videoita itselleen kuuden vuoden ajan ja julkaissut niitä YouTubeen pian neljä vuotta. Kainuun taikaa -kanavalla (siirryt toiseen palveluun) on yli 8 000 tilaajaa.

– Tähän mennessä on tullut hyvää palautetta, mutta totta kai aina sekaan mahtuu myös rakentavaa. Se on mielestäni hyvä juttu, koska silloin tiedän, miten voin parantaa videoita ja tehdä niistä myös katsojille parempia.

– Nautin videoiden tekemisestä ja se on tosi mukavaa, että joku muukin saa samanlaisen fiiliksen niistä – että tulee hyvä fiilis siitä katsomisestakin, Veka jatkaa.

Kissa tutkii videokameraa ruohikossa.
Perheen kissa Kentsu on varsinainen linssilude ja se on usein mukana Vekan kuvauksissa.Tiia Korhonen / Yle

Veka haluaa esitellä videoillaan suomalaista elämänmenoa. Harrastukset kuten kalastus, vanhat autot ja mopot tulevat todennäköisesti näkymään myös uusilla videoilla.

– Varmasti Suomen luonto on nyt tärkeimpänä osana siellä. Sehän on tosi hieno, edes suomalaiset eivät ymmärrä sitä, miten hieno luontomme on.

– Monet tänne tulevat ulkomaalaiset näkevät sen ihan eri tavalla kuin me, se on niille ihan uskomatonta. Olen huomannut, että varsinkin Kainuussa luonto on erityisen hienoa, tällaista ei joka paikasta löydy, Veka lisää.

Kainuu peittosi Savon

Veka Tolonen kuvaa videoitaan usein tilanteen mukaan ilman tiukkoja käsikirjoituksia. Uusilla videoilla kieli tosin vaihtuu englanniksi.

– Esimerkiksi kalastusta on vaikea kuvata käsikirjoittamalla, joten pitkälti se menee fiiliksen mukaan silloin. Tarkoitus olisi englanniksi tehdä, mutta varmasti tulee joitakin suomenkielisiä kohtia kuvattua, joten niitä pitää sitten tekstittää. Vähän fiiliksen mukaan, mutta englanniksi yritetään nyt sitten alkuun, Veka kertoo.

Kainuussa luonto on erityisen hienoa, tällaista ei joka paikasta löydy.

Veka Tolonen

Luonnosta on tullut Vekalle yksi tärkeä osa elämää. Myös opinnot liittyvät luontoon, sillä hän opiskelee ympäristötieteitä Kuopiossa Itä-Suomen yliopistossa.

Vaikka opinnot vievätkin muualle, Veka aikoo kuvata videonsa Kainuussa. Oma maakunta peittosi Savon, Veka naurahtaa.

– Tämä on kotiseutua ja tosi lähellä itseäni, joten kuvaan täällä videoita. Niin oma YouTube -kanavakin syntyi, eli tein ensin blogia Kainuusta ja sen jälkeen aloin tekemään videoita täältä. Savo ei oikein käy tähän formaattiin, joten halusin, että Kainuu on edelleen mukana siellä, Veka kertoo.