Kun suksille on päästävä kesälläkin – rullahiihto kasvattaa suosiotaan

Oulussa järjestetään tänä kesänä Suomen ainoa massahiihto rullilla. Rullatervahiihdossa nähdään, että kilpahiihtäjien lisäksi yhä useampi kuntohiihtäjä jatkaa hiihtoharrastustaan myös kesällä. Vaikka perinteinen murtomaahiihto antaa hyvät perusedellytykset rullahiihtoon, vaatii laji oman tekniikkansa.

Kotimaa
Oulun Hiihtoseuran rullahiihtäjä Jonne Seppänen
Riikka Oosi / Yle

Myös Oulun Tervahiihdon johtaja Jani Oravamäki on pannut merkille, että kiinnostus rullahiihtoa kohtaan kasvaa koko ajan. Oravamäki uskoo, että rullahiihdon suosion salaisuus perustuu osittain samoihin seikkoihin kuin maastohiihdonkin.

– Tämä on lajina sellainen, missä voi nauttia vauhdista ja koko vartalo saa varmuudella liikettä. Se on myös niin sanottu pehmeä laji, jossa ei tule rasitusta nivelille.

– Jos siis vain pysyy pystyssä, ei tule rasitusvammoja.

Rullahiihtoa pidetään parhaana lajinomaisena harjoitusmuotona hiihtäjille kesällä. Siksi se onkin olennainen osa kilpahiihtäjien lajivalikoimaa, mutta Oravamäki vakuuttaa, että alun totuttelun jälkeen kuka tahansa maastohiihdon harrastaja pärjää myös rullahiihdossa.

Lajissa voi nauttia vauhdista ja koko vartalo saa varmuudella liikettä.

Jani Oravamäki

– Ensimmäiset 3-4 harjoitusta menevät toki uuteen lajiin totutellessa. Jos mahdollista, kannattaa pyytää heti ensimmäiselle lenkille mukaan kokeneempi rullahiihtäjä, jolta saa parhaat opit.

Rullatervahiihto järjestetään Oulussa ensimmäistä kertaa

Oulussa rullahiihtoon on hurahdettu jo niin, että vuodesta 1889 järjestetty perinteinen hiihtotapahtuma Tervahiihto järjestetään tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös rullahiihtona. Idean Rullatervahiihdosta Oravamäki sai länsinaapurista.

– Ruotsissa ja Norjassa järjestetään pitkänmatkan rullahiihtokilpailuja ja siellä niihin osallistuu 1500 – 1700 hiihtäjää.

Oulun Rullatervahiihto hiihdetään elokuun viimeisenä lauantaina. Matkat ovat 27 ja 55 kilometriä perinteisellä tyylillä ja tapahtumaan odotetaan 100 – 150 hiihtäjää.

Rullatervahiihto on ainutlaatuinen tilaisuus Suomessa hiihtää massahiihto rullilla.

Jani Oravamäki

– Tämän ensimmäisen vuoden jälkeen katsotaan, miten jatkon kanssa toimitaan. Tarkoitus olisi tehdä tästäkin isompi tapahtuma, joka järjestetään puolisen vuotta ennen itse Tervahiihtoa, Oravamäki suunnittelee.

Tapahtuma on ainoa kotimainen massahiihto rullilla

Rullatervahiihdon uskotaan kiinnostavan innokkaiden alan harrastajien lisäksi myös kilpatason hiihtäjiä. Oravamäki kertoo, että keskusteluja maajoukkuehiihtäjien osallistumisesta tapahtumaan on jo käyty.

– Mahdollisesti miehiä tulee mukaan maajoukkueesta, mutta naiset ovat silloin leirillä Italiassa, joten heitä ei nyt kisassa nähdä. Kilpasarjoissa on mukana myös kovia kansallisen tason kilpahiihtäjiä, Oravamäki sanoo.

Oravamäki kannustaa myös harrastajia testaamaan kuntoaan pitkän matkan rullahiihdossa.

– Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus Suomessa hiihtää massahiihto rullilla, Oravamäki muistuttaa.