1. yle.fi
  2. Uutiset

Opettele oikea ensiapu kesähaavereihin ja vältä lääkärireissu

Tapaturmat ja haaverit vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Kesällä tyypillisiä ovat nyrjähdykset, allergiset reaktiot ja palovammat. Oikealla ensiavulla niistä selviää ilman lääkärissä käyntiä, kertoo Suomen Punaisen Ristin ensiaputoiminnan koordinaattori Titta Eloranta.

Kotimaan uutiset

1

Nilkan nyrjähdys

Tue raaja kohoasentoon niin, että se on sydäntä korkeammalla ja purista vammakohtaa kädellä tai laita siihen ideaaliside sopivan kireälle.

Tämän lisäksi paina nyrjähtänyttä kohtaa kylmällä, ei kuitenkaan yli puolta tuntia.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

2

Allerginen reaktio

Allerginen reaktio tulee usein hyönteisen pistosta. Poista piikki, jos se on jäänyt ihoon. Lievässä tapauksessa riittää mieto hydrokortisonivoide tai kylmällä painaminen.

Jos reaktio on voimakas, käytä kyypakkauksen tabletteja.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

3

Palovamma

Jäähdytä punoittavaa kohtaa viileällä noin 15-20 minuuttia. Jos ihossa on rakkuloita, älä puhkaise niitä vaan peitä kohta puhtaalla siteellä tai apteekista saatavalla erikoissiteellä.

Jos vammakohta on rakkulainen ja kämmentä suurempi, käy lääkärissä.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

4

Lämmön aiheuttama pahoinvointi

Kuumuus ja auringonpaiste aiheuttavat helposti päänsärkyä ja pahoinvointia. Niiden ehkäisemiseksi, juo riittävästi vettä ja huolehdi myös suolan saannista. Porotukselta kannattaa myös suojautua vaatteilla.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

5

Nenäverenvuoto

Istu etukumaraan. Niistä nenä tyhjäksi paperiin ja paina vuotopuolelta nenäruston kohdalta. Paina nenää tai niskaa myös kylmällä, jos sitä on saatavilla.

Nenään hyytyvää verta voi poistaa niistämällä.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

6

Kyyn tai punkin purema

Kyyn purema vaatii aina lääkärissä käynnin. Ota kuitenkin ensin kyypakkauksen lääkitys. Älä liikuttele puremakohtaa.

Poista ihoon tarttunut punkki pinseteillä tai punkkipihdeillä. Hakeudu lääkäriin, jos iholle nousee punertava rengas tai jos purema aiheuttaa kuumetta, pahoinvointia tai nivelkipua.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka
Lue seuraavaksi