Uudet maut kiehtovat kuluttajia – pienpanimoilla kulta-aika

Eri puolille Suomea on syntynyt kymmenittäin pienpanimoita. Monilla on myös laajenemishaluja. Pienpanimot hyötyvät, kun kuluttajat haluavat kokeilla uusia, jopa eksoottisia makuja.

Kotimaa
Tyhjiä olutpulloja
Kuluttajien vaihtelunhalu kasvattaa pienpanimoiden suosiota.Pasi Takkunen / Yle

Mallaskosken tehtaalla Seinäjoella oluen pullotus on täydessä vauhdissa. Seitsemän henkeä työllistävässä panimossa valikoima on laajentunut vuosi vuodelta.

Uusia reseptejä pitäisi puskea ulos harva se viikko.

Mallaskosken panimomestari Jyri Ojaluoma

– Täällä tehdään 15-20 eri olutta. Osa on kertaluontoisia ja osa ihan jatkuvasti tuotannossa olevia. Repertuaari on laajentunut ja uusia reseptejä pitäisi puskea ulos harva se viikko, hymyilee Mallaskosken panimomestari Jyri Ojaluoma.

Mallaskosken toinen tuleminen

Mallaskoskella tehtiin olutta jo vuosina 1921-1965. Sitten tuli pitkä hiljaisuus ja toiminta lopahti. Ojaluoman ja hänen kaveriporukkansa ideoimana tehdas nostettiin uudelleen pystyyn vuonna 1998.

Jyri Ojaluoma
Panimomestari Jyri Ojaluomaa testaa Mallaskosken oluen kypsyyttä.Pasi Takkunen / Yle

– Mielestäni Suomeen mahtuu vielä lisää pienpanimoita. Kaikille varmasti löytyy oma paikkansa ja kokoluokkansa, uskoo Ojaluoma.

Pienpanimoliitosta vakuutetaan, että tällä hetkellä pienpanimoille suurin uhka tulee ulkomaisesta tuontioluesta, ei muista kotimaisista oluttehtaista.

Ojaluoma on samaa mieltä. Hänen mukaansa pienpanimot muodostavat oman yhteisön, jossa on samanhenkistä porukkaa.

Uusia makuja mahlasta ja tuohesta

Kuluttajatottumukset ovat muuttuneet ja oluen tekijöistäkin on tullut rohkeampia.

– Eri makuja maistellaan herkästi ja me oluentekijät ollaan myös uskaliaampia ottamaan uusia raaka-aineita tuotantoon.

Ojaluoma kertoo esimerkin pienpanimoiden yhteistyöstä.

– Virolaisen panimon kanssa teimme yhteistyössä oluen, jossa oli koivunmahlaa ja tuohta. Se oluterä menestyi hyvin. Ihmiset ovat entistä valmiimpia ottamaan uutta vastaa, tietää Ojaluoma.

Lisätilaa tarvitaan pian

Mallaskosken tehdas tarvitsee jo lisää tilaa.

– Tietysti maltti ja nöyryys pitää olla mielessä, ettei lähdetä yltiöpäisesti rakentamaan ja laajentamaan, vaan mennään pidemmillä suunnitelmilla määrätietoisesti eteenpäin. Uskon, että tulevaisuus näyttää ihan hienolta niin meille kuin muillekin pienpanimoille, sanoo Ojaluoma.

Suomessa toimii yli 70 pienpanimoa ja yhteensä niissä työskentelee noin 250 henkeä.