1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kokemattomia ohjaajia ja juopottelua – Säämäjärven onnettomuusleiriä syytetään laiminlyönneistä

Leirikeskuksen väitetään käyttäneen harjoittelijoita, joita ei ollut koulutettu vesillä liikkumiseen. Viranomaiset eivät olleet puuttuneet leirin turvallisuusongelmiin.

Säämäjärveltä pelastetut lapset ruokailivat onnettomuuden jälkeen sunnuntaina. Kuva: Venäjän hätätilaministeriö / EPA

Säämäjärven onnettomuus on tuonut ilmi vakavia turvallisuuspuutteita leirikeskusten toiminnassa Karjalan alueella. Leirikeskukset kilpailevat kesäleirien järjestämisestä edullisella hinnalla, ja säästöjä on haettu tinkimällä turvallisuudesta.

Tuhoisalla veneretkellä oli mukana 17–19-vuotiaita ohjaajia, jotka olivat suorittamassa kouluun liittyvää harjoittelua. Heille oli määrätty tehtäviä, joita normaalisti harjoittelijat eivät voi suorittaa. Neljä ohjaajaa ja leirin johtaja on pidätetty tapaukseen liittyen.

Lähes 1 500 ihmistä on allekirjoittanut Karjalan tasavallan päämiehelle suunnatun vetoomuksen (siirryt toiseen palveluun), jossa vaaditan, ettei nuoria harjoittelijoita rangaistaisi. Sen mukaan leirin johto on vastuussa onnettomuudessa, sillä johtajat painostivat harjoittelijoita työtehtäviinsä koulusta erottamisen uhalla.

Vetoomuksen mukaan harjoittelijoita ei ollut koulutettu vesillä liikkumiseen tai toimimiseen hätätilanteissa, eikä heillä ollut kokemusta lasten kanssa toimimisesta. Vetoomuksen väitteet perustuvat ohjaajien koulutoverin kertomukseen.

Turvallisuuskulttuurin heikkoudesta kertovat myös lukuisat vanhempien tekemät valitukset, joiden mukaan leiriolot olivat kehnot ja vakituiset työntekijät juopottelivat työaikana.

Hotelliin tehty viranomaistarkastus johti vaatimukseen parantaa hygieniaolosuhteita, mutta varsinaiseen toimintaan ei puututtu.

Leirejä mahdollisimman halvalla

Esimerkiksi vuonna 2013 Karjalan tasavalta tarjosi 691 200 ruplaa (noin 10 000 euroa) yhdeksän päivän pituisen leirin järjestämisestä 64 nuorelle. Kilpailutuksen voitti yritys, joka suostui järjestämään leirin hieman yli 400 000 ruplalla.

Yhtä leiriläistä kohden hinnaksi tuli hieman yli 10 euroa päivältä. Tästä summasta maksetaan henkilökunnan palkat, ruoat, tilavuokrat ja ohjelma.

Säämäjärvellä toiminut hotelli on voittanut useana vuonna Karjalan tasavallan ja Moskovan kaupungin maksamia kesäleirejä orvoille ja vähävaraisille lapsille.

Esimerkiksi vuonna 2014 Moskovan kaupunki lähetti 300 lasta kesäleirille ja vuonna 2015 yritys teki vastaavia sopimuksia Moskovan kaupungin kanssa 43 miljoonalla ruplalla eli noin 620 000 eurolla.

Viranomaiset eivät puuttuneet ongelmiin

Säämäjärven onnettomuus on paljastanut puutteita myös viranomaisten toiminnassa Karjalan tasavallassa. Säämäjärveläisen hotellin puutteet olivat viranomaisten tiedossa, mutta niihin ei puututtu, vaan toiminnan annettiin jatkua.

Venäjän federaation tutkintakomitea on määrännyt kaikkien vastaavien leirikeskusten toiminnan tarkastettavaksi, jotta Säämäjärven kaltainen onnettomuus ei pääse toistumaan. Leireillä on oltava koulutettuja ohjaajia ja toiminnan suunniteltu niin, ettei lasten turvallisuus vaarannu.

Leirikeskusten on myös etukäteen mietittävä ja koulutettava henkilökunta miten toimia, jos kaikesta huolimatta jotain poikkeavaa sattuu. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi tulipalot, erilaiset onnettomuudet tai vaikkapa luonnononnettomuuksien aiheuttamat vaaratilanteet.