Hyppää sisältöön

Tutkija: Jeesuksen vaimosta kertova papyrus todennäköisesti moderni väärennös

Koptinkielisen tekstin sanottiin olevan peräisin 300-luvulta. Papyruksen alkuperästä on kuitenkin noussut esiin uusia todisteita, jotka viittaavat aivan muuhun.

Palanen vanhaa papyrysta. Kuva: Karen L. King

Tutkijapiireissä kuhinan aiheuttanut papyrusdokumentti, jossa näytettäisiin vihjaavan Jeesuksen avioliittoon, on todennäköisesti modernin ajan väärennös. Asiasta kertoo papyruskappaleen esitellyt Harvardin professori itse.

Kristinuskon alkuhistoriaan perehtynyt professori Karen King esitteli papyruksen Roomassa 2012. Koptiksi kirjoitetussa tekstikappaleessa mainitaan sanat "Jeesus sanoi heille: minun vaimoni". Tuolloin tekstin sanottiin olevan peräisin 300-luvulta.

Käyntikorttia pienemmän papyruksenkappaleen aitous herätti tutkijoiden epäilyt jo tuoreeltaan. Nyt King sanoo, että hyvin todennäköisesti kyseessä ei ole aito antiikin teksti.

– Jos kysytte minulta nyt, mihin suuntaan kallistun – antiikin tekstiin vai moderniin väärennökseen – uuteen todistusaineistoon pohjaten olen kallistumassa moderniin väärennökseen, King sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa.

King viittasi muun muassa viime kuussa The Atlantic -lehdessä julkaistuun tutkivan journalismin reportaasiin. Lehdessä herätettiin epäilyksiä papyruksen omistajaa, floridalaisliikemies Walter Fritziä kohtaan.

Lehti löysi ristiriitoja Fritzin kertomuksessa siitä, kuinka hän oli hankkinut papyruksen haltuunsa. Fritz on kiistänyt väärennöksen.

King muistuttaa myös, että hän on alusta saakka sanonut, ettei teksti joka tapauksessa todistaisi sitä, että Jeesus olisi ollut naimisissa.

Professori sanoo lisäksi, että vaikka hän ei ole iloinen siitä, että on joutunut valehtelun kohteeksi, hän on kuitenkin helpottunut, että totuus on tullut julki.

.
.