Mökkinaapurien riidat Suomessa kuin Speden elokuvasta: "Tontin rajoja siirrelty yön hämärissä"

Kun suomalainen alkaa riidellä, sille ei tahdo tulla loppua. Osa mökkinaapurusten riidoista on kärjistynyt viime aikoina niin pahasti, että Vapaa-ajan asukkaiden liitto julisti valtakunnallisen naapurisovun.

Kotimaa
Mökki kaukana kosken rannalla.
Petri Aaltonen / Yle

– Vedä sinä alikessu naru kaulaan ja hyppää kaivoon!

Tämä pitkällisten naapuririitojen tuoksinassa lauottu repliikki Speden Pikkupojat-elokuvasta symboloi hyvin suomalaisia mökkiriitoja. Kun mökkejä on paljon ja joskus hyvinkin lähellä toisiaan, kiistoja syntyy helposti.

Esimerkiksi Kouvolassa on yli 7 000 vapaa-ajan asuntoa ja riitoja naapurusten välillä selvitellään säännöllisesti.

– Aika usein riidelllään laiturista. Kun naapuri on tehnyt liian ison ja näyttävän laiturin, on riidelty oikeudessa asti. Tieriidat ovat myös yleisiä. Joskus on laitettu mökkitielle kiviä niin, ettei siitä pääse kulkemaan, kertoo Kouvolan Vapaa-ajan asunnot ry:n puheenjohtaja Jouko Taskinen.

Ja kun suomalainen rupeaa riitelemään, sille ei tahdo tulla loppua. Kyse on välillä periaatteesta, ja siinä vaiheessa loppuu usein järki.

Rajariidat repivät välejä

Pikkupojat-elokuvassa mökkeilevien keksijä Yskäsen ja upseeri Jäpälän kinastelu johtui jatkuvista rajariidoista. Yleisin riidanaihe on tosielämässäkin oman ja naapurin mökkitontin raja. Naapuria voi kismittää, jos toinen rakentaa ulkohuussin tai puuliiterin liian lähelle rajaa.

– Olen kuullut, että rajapyykkejä on siirrelty yön hämärinä hetkinä ja omaa tonttia sitä kautta laajennettu, Taskinen toteaa.

Kun naapuri on tehnyt liian ison ja näyttävän laiturin, on riidelty oikeudessa asti.

Jouko Taskinen

Muheva riita saadaan aikaan hyvin pienestä asiasta kuten postilaatikon sijainnista. Jopa toisen tontilta rajan yli tulevat oksat voivat aiheuttaa kärhämiä. Vapaa-ajan asukkaiden liiton mukaan kiistoilla on kuitenkin usein pidempi tausta.

– Jos alla on ennestään selvittämättömiä asioita, uusi kiista puhkeaa hyvinkin helposti, sanoo liiton puheenjohtaja Pentti Heikkurinen.

Aidoista sovittava yhdessä

Heikkurisen mukaan aidan rakentaminen aiheuttaa usein rajariitoja. Toisen silmissä vanhan ajan risuaita on kaunis, toinen haluaa modernimman mallin.

– Niitä on sattunut paljon, että jompikumpi naapuri alkaa rakentaa aitaa omin päin. Lähtökohta on, että aita yhteiselle rajalle mietitään kustannusten jakoa myöten yhdessä.

Jotkut rajariidat ovat viime aikoina kärjistyneet surulliseen lopputulokseen.

– Nyt on ollut pari oikein pahaa tapausta. Yksi niistä johti surmanlaukauksiin jokin aika sitten. Vuosikymmeniä kytenyt riita raja-aidasta äityi sukulaisten välillä niin pahaksi, että otettiin väkivalta käyttöön.

Henkinen muuri on korkea

Suomalaiset mökkiriidat käydään usein alkoholin voimalla. Liitto kyllästyi pari vuotta sitten naapurusten tappeluihin siinä määrin, että koosti kymmenkohtaisen hyvien naapurisuhteiden julistuksen (siirryt toiseen palveluun) parantamaan naapurisopua.

– Haluttiin pohtia etenkin juhlista naapuriin kantautuvia ääniä. Mökillä ei aina tule ajateltua sitä, että ääni kantaa järven tai meren rannalla ihan eri tavalla kuin mantereella.

Niitä on sattunut paljon, että jompikumpi naapuri alkaa rakentaa aitaa omin päin.

Pentti Heikkurinen

Jos naapureiden välit eivät ole läheiset, on tärkeää ilmoittaa juhlista etukäteen joko kirjallisesti tai suullisesti. Heikkurisen mielestä naapurisopu on mökeillä äärettömän tärkeä asia, koska se parantaa kaikkien viihtyvyyttä.

– Kun tervehtiminen loppuu, syntyy henkinen muuri. Silloin ei voi hakea naapurista sokeria lainaan kuten on aikojen saatossa tehty. Osa riidoista etenee oikeuteen asti, ja se on kaikkein heikoin vaihtoehto. Juridiikka ei poista henkistä aitaa ihmisten väliltä.

Riidoista vaietaan

Mökkiriidat ovat Heikkurisen mukaan vaiettu ongelma suomalaisessa mökkikulttuurissa.

– Ei siitä haluta huudella, että lähden täältä urbaanista stadista mökille riitelemään. Mökille halutaan mennä rauhoittumaan ja nauttimaan luonnosta.

Heikkurisen mielestä suomalaisten sietokyky on alentunut vuosien saatossa.

– Aikasemmin ihmiset sietivät paremmin toisiaan. Nuoret aikuiset ovat ehdottomampaa väkeä.

Heikkurinen toivoo, että mökkiläiset saisivat juhlia juhannusta haluamallaan tavalla. Normaalia kovempi äänenkäyttö on hänen mielestään silloin sallittua.

– En voi ymmärtää, jos juhannuksena ei saisi kuulua ääniä kello 22:n jälkeen. Kyse on kuitenkin valon juhlasta ja yöttömästä yöstä.

Kun henkinen muuri syntyy, ei voi hakea naapurista sokeria lainaan.

Pentti Heikkurinen

Naapuriapu tarpeen

Ja onhan mökkinaapureista myös hyötyä. Kouvolan Vapaa-ajan asunnot ry:n puheenjohtajaa Jouko Taskista on siunattu sopuisilla naapureilla.

– Naapuri soitti minulle kerran ja kertoi, että mökilläni on omituisia kulkijoita. Kävi ilmi, että olin siellä itse. Oli hienoa, että hän soitti, koska meillä on käynyt mökkivarkaita.

Taskisella onkin yksi neuvo uusille mökinomistajille.

– Uutena mökkiläisenä kannattaa heti ottaa yhteys uusiin naapureihin ja selvittää, miten täällä oikein on ollut tapana elää ja olla.