1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti

Ironian ainekset koossa: "Kehtaako Lahti itse kaataa hyvinvointiyhtymän?"

Päijät-Hämeen kuntien yhteisen hyvinvointiyhtymän synnyttäminen on poikkeuksellisen hankalaa. Tilanne muistuttaa jo valtakunnallisen soten vatkaamista. Aiemmin yhtymää on vastustettu Lahden naapurikunnissa, nyt Lahden omat rivit rakoilevat.

Lahti
Potilas istuu vuoteella vuodeosaston käytävällä.
Tommi Parkkinen / Yle

Lahden SDP:n valtuutetut ovat alkaneet vastustaa Päijät-Hämeen yhteistä hyvinvointiyhtymää.

Kaupunginhallituksen maanantaisessa kokouksessa SDP:n ja vasemmistoliiton edustajat jättivät eriävän mielipiteensä hyvinvointiyhtymän perussopimuksesta. Kaupunginhallitus hyväksyi perussopimusluonnoksen äänin 8–5.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan, SDP:n Jarkko Nissisen mukaan hyvinvointiyhtymä olisi riskihyppy tuntemattomaan ennen valtakunnallista sote-linjausta.

– Vuoden vaihteessa olisimme olleet lähdössä mukaan. Sen jälkeen sote-asetelma on muuttunut. Meiltä puuttuu tietoa valtakunnallisesta linjauksesta. Meille luvattiin tietoa ennen kuin lehti on hiirenkorvalla. Lehti on nyt täydessä vedossa ja vielä valtakunnan tietoa odotellaan, sanoo Nissinen.

– Vaikka meiltä puuttuu tietoa, osa on valmis viemään tätä eteenpäin valtavista toiminnallisista ja taloudellisista riskeistä huolimatta, sanoo Nissinen.

Kunnanhallituksen jäsen, SDP:n Sirkku Hildén hirvittelee kiirettä. Hyvinvointiyhtymä aloittaisi toimintansa jo puolen vuoden päästä.

– Päätös pitäisi tehdä aika kevyillä tiedoilla. Meillä ei ole tarpeeksi tietoa esimerkiksi henkilöstön palkkausasioista, sanoo Hildén.

Päätös pitäisi tehdä aika kevyillä tiedoilla.

Sirkku Hildén

Lisäksi SDP:n ja Vasemmistoliiton edustajia epäilyttää Lahden päätösvalta yhtymässä.

– Valta siirtyy naapurikunnille, sillä heillä on enemmistö hallituksessa, sanoo Hildén.

Lahdella olisi hallituksessa kolme jäsentä, naapurikunnilla neljä. Hildéniä ei lohduta se, että Lahti pystyisi valtuustossa kaatamaan esitykset, koska valtuustossa sillä on tarpeeksi äänivaltaa.

– Harva asia tulisi valtuuston päätettäväksi. Asiat päätetään enimmäkseen yhtymän hallituksessa, Hildén sanoo.

Taas menee täpärälle

Kahdeksan päijäthämäläistä kuntaa on jo tehnyt myönteisen päätöksen hyvinvointikuntayhtymästä. Lahden valtuusto päättää asiasta juhannuksen jälkeen maanantaina.

On vaarana, että tästä tulee tuplahässäkkä.

Aleksi Mäntylä

Äänestyksestä odotetaan täpärää. Ainakin SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden valtuutetut suhtautuvat hyvinvointiyhtymään kriittisesti.

– On vaarana, että tästä tulee tuplahässäkkä. Ensin teemme oman soten ja sitten valtakunnallinen päälle, sanoo vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Aleksi Mäntylä.

Vihreät pitävät valtakunnallisen soten kipukohtina yhtiöittämistä, valinnanvapautta ja rahoitusta.

Perussuomalaisten kannat ovat jakautuneet, kertoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Martti Mäkelä. Osa perussuomalaisista karsastaa kiireistä aikataulua.

Naapurikunnat epäilevät lahtelaisia. Lahtea on aina pelätty.

Martti Mäkelä

– Pelkäämme, että teemme turhaa työtä. Ei ole takeita, että oma hyvinvointiyhtymä olisi valtakunnallisen linjauksen mukainen, sanoo perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Martti Mäkelä.

Mäkelän mielestä lahtelaisilla olisi riittävästi valtaa yhtymässä. Häntä kuitenkin epäilyttää, miten kuntayhteistyö toimisi.

– Naapurikunnat epäilevät lahtelaisia. Lahtea on aina pelätty, sanoo Mäkelä.

Kolmas kerta toden sanoo?

Jos Lahti ei lähde mukaan, päijäthämäläinen sote-kuntayhtymä kaatuu jo kolmannen kerran. Edellisen kerran yhtymä kaatui ennen joulua viiden kunnan vastustukseen.

Ensimmäinen yritys oli vuosia sitten.

Näinköhän Lahti kehtaa kaataa itse tämän?

Eero Virta

Uusin yritys lähti vireille keväällä, kun Hollolan kunnanhallitus kutsui jälleen kaikki kunnat neuvottelupöytään. Hollolan kunnanhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Eero Virta on pettynyt lahtelaisten vatulointiin.

– Kehtaako Lahti itse kaataa hyvinvointiyhtymän? mietiskelee Virta.

Myös Lahden vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Aleksi Mäntylä myöntää, että Lahden vetäytyminen tässä vaiheessa näyttäytyy erikoiselta.

– Onhan tässä kaikki ironian ainekset olemassa. Lahti on ensin yrittänyt saada kaikkia muita kuntia mukaan ja sitten ei itse olisikaan lähdössä, sanoo Mäntylä.

Lue seuraavaksi