Poliisi säntää aiempaa harvemmin vastaanottokeskuksiin – ongelmakeskusten ovet kiinni

Poliisipartiot ovat aiempaa harvinaisempia vieraita vastaanottokeskuksissa. Poliisihallitus ennakoi tilanteen rauhoittuvan edelleen. Vastaanottokeskuksissa ei olla aivan yhtä luottavaisia.

turvapaikanhakijat
Poliisi neuvottelee pysäytetyn autoilijan kanssa.
Poliisin hälytystehtävät vastaanottokeskuksiin ovat vähentyneet.Juha Kemppainen / Yle

Hälytystehtävien määrä vastaanottokeskuksissa on Poliisihallituksen mukaan vähentynyt huomattavasti. Turvallisuuden kannalta ongelmallisia vastaanottokeskuksia on yhä toiminnassa, mutta niiden määrä vähenee kesän ja syksyn aikana. Ovet sulkeutuvat loppuvuoteen mennessä kymmenissä vastaanottokeskuksissa, kun ne lopettavat toimintansa.

Maahanmuuttovirasto on ottanut poliisin toiveet huomioon, kun se on päättänyt keskusten sulkemisista. Lakkautuksilla päästään Poliisihallituksen mukaan eroon niistä keskuksista, joissa hälytystehtäviä on ollut eniten.

Tilanne on rauhoittunut merkittävästi.

Marko Savolainen

Poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta ei halua nimetä poliisin kannalta hankalia yksittäisiä keskuksia.

– Tällä hetkellä ei ole suuria ongelmia, ja niistä paikoista, joissa ongelmia on, toiminta on loppumassa. Usein kyseessä ovat olleet nopeasti syrjäiseen paikkaan perustetut vastaanottokeskukset, joihin on sijoitettu nopeasti suurena massana esimerkiksi nuoria miehiä.

Mielekäs toiminta vähentää hälytystehtäviä

Vastaanottokeskukseen sijoitettujen ihmisten määrä ei sinänsä aiheuta riskejä, vaikka ylisuurissa yksiköissä tapahtuukin enemmän, ja ahtaissa tiloissa syntyy väistämättä yhteenottoja.

– Jos samoihin tiloihin sijoitetaan vastakkaisista uskonnollisista suuntauksista sekaisin väkeä, on tilanne kärjistynyt helpommin.

Tilanne on rauhallinen ja hallinnassa, vaikka tehtäviä onkin.

Marko Savolainen

Mikäli keskuksessa on perheitä, naisia ja lapsia, tunnelma on rauhallisempi kuin miesten keskuksessa. Myös vastaanottokeskuksessa järjestettävä mielekäs toiminta parantaa Poliisihallituksen mielestä turvallisuutta ja vähentää hälytystehtäviä.

Poliisihallituksen mukaan vastaanottokeskukset ja niihin liittyvät tehtävät eivät tällä hetkellä ole poliisitoiminnalle keskeisiä ongelmia.

– Tilanne on rauhoittunut merkittävästi. Tilanne on rauhallinen ja hallinnassa, vaikka tehtäviä vastaanottokeskuksiin onkin, kertoo poliisitarkastaja Marko Savolainen.

Vastaanottokeskuksissa huolta tulevasta

Ylen vastaanottokeskuksiin tekemän kyselyn perusteella osassa keskuksia ollaan kuitenkin huolissaan tulevaisuudesta. Näin vastaajat kuvailevat huolen aiheita:

"Niskurointi,"hälläväliä"-asenne ja masentuneisuus/turhautuneisuus lisääntyvät päivä päivältä"

"Mahdollisia Isisin soluttautujia."

"Asenteiden koveneminen ympäröivässä yhteiskunnassa."

"Suomi näyttäytyy nyt varsin ihmisvihamielisenä maana. Tämä voi lisätä levottomuutta monella elämänalueella."

Kyselyyn vastasi kesäkuun alussa 54 vastaanottokeskuksissa johtajina, apulaisjohtajina tai vastaavina ohjaajina toimivaa henkilöä, osa useamman keskuksen puolesta. Kyselyn aikaan toiminnassa oli 124 vastaanottokeskusta, joista kyselyn ulkopuolelle jätettiin 13 väliaikais- ja hätämajoitusyksikköä.