1. yle.fi
  2. Uutiset

Video: Päihitä anoppi ja kaverit tikkakisassa – mökkitikan 29-kertainen Suomen mestari opastaa

Rennonletkeä ote, jerkkua hauiksessa ja äärimmäinen keskittymiskyky. Suomen paras tikanheittäjä vinkkaa, miten nappaat tikkakisojen voiton itsellesi. Hän alkoi sihdata tikkaa tauluun yhdeksänvuotiaana, mutta aikuinenkin voi oppia.

ilmiöt
Tikka napakympissä
Jos ensimmäinen tikka napsahtaa napakymppiin, muut seuraavat perässä, mökkitikkamestari Liisa Hautaniemi tietää. Katso videosta vinkit, miten peset kilpakumppanit tikanheitossa.

Lahtelainen Liisa Hautaniemi on 29-kertainen Suomen mestari perinteisessä mökkitikanheitossa. Ensimmäisen kilpailunsa hän voitti yhdeksänvuotiaana.

– Olin äidin kanssa Korpilahdella äiti–lapsi-leirillä. Heitin siellä aikuisten kanssa ja voitin kisan. Heillä ei ollut lapsille sopivaa palkintoa, joten järjestäjät kävivät erikseen ostamassa minulle nuken.

Tuloksenkin hän muistaa. Se oli 39.

Aikuisheittäjänä hänen uransa alkoi Padasjoen sahtimarkkinoilla tikkakilpailussa. Koska kotikaupungissa Lahdessa ei ollut tikkakerhoa, hän otti yhteyttä Heinolaan, jossa kerhotoimintaa oli.

Hautaniemi ei osaa sanoa, miksi juuri hän on niin hyvä tikanheittäjä. Toisaalta hänen isänsä oli hyvä heittäjä, joten ehkä lahjakkuus on geeneissä.

Voimaharjoittelua en tarvitse erikseen.

Liisa Hautaniemi

Voimaa pitää olla – ja hyvät hermot

Hyvän mökkitikanheittäjän ominaisuuksiksi Hautaniemi listaa keskittymiskyvyn ja rauhallisuuden. Tärkeintä ovat tietenkin hyvät hermot.

Lisäksi tarvitaan tekniikkaa ja voimaa.

– En tarvitse erikseen voimaharjoittelua. Olen laitoshoitaja, ja työ on sen verran raskasta, että se käy voimaharjoittelusta. Lisäksi pyöräilen paljon.

Jokaisella heittäjällä on oma tyylinsä, niin myös Hautaniemellä.

– Tikka lähtee jokaisella erilailla kädestä. Minulle kukaan ei ole opettanut tyyliäni, vaan se on itse opittu.

Mökkitikan virallisissa kilpailuissa heitetään sisällä, jotta olosuhteet ovat kaikille samat. Kilvassa heitetään erilaisia sarjoja: 25, 50, 125 ja 250 tikkaa.

Lisäksi heitetään joukkuekisoja. Naisten joukkueessa on kolme ja miesten joukkueessa neljä heittäjää.

Ammattilainen mittaa tikan painon

Virallisissa kilpailuissa käytetään niin sanottuja Piipon tauluja ja tikkoja, mutta käytännössä ne ovat samanlaisia kuin mitkä tikkavälineet tahansa.

Ammattilaisten kisatikan paino on grammantarkkaa: sen on oltava alle 24 grammaa.

Jos ensimmäinen tikka menee kymppiin, muutkin menevät.

Liisa Hautaniemi

Naiset sinkoavat tikan neljän metrin etäisyydeltä taulusta, miehet viiden metrin päästä.

Naisten sarjassa Liisa Hautaniemi on napannut 29 Suomen mestaruutta ja neljän Suomen ennätystä. 50 tikalla hän on heittänyt tuloksen 432, 125:llä 1 081 ja 250 tikalla tuloksen 2 155.

Vain 25 tikan ennätys supernaiselta puuttuu.

– Se minulla on 221. Marjatta Linna on heittänyt 226 jo vuonna 1985. Siinä on minulle vielä haastetta, Hautaniemi myhäilee.

Edes mestari ei ole heittänyt täyttä 50:tä koskaan kilpailutilanteessa. Kotona harjoitellessa 50 on mennyt joskus kaksikin kertaa peräkkäin.

Mestariheittäjä muistuttaa vielä heittorytmistä ja ensimmäisen tikan tärkeydestä.

– Jos ensimmäinen tikka menee kymppiin, muutkin menevät, ainakin lähelle.

Lue seuraavaksi