Työttömyyden kasvu pysähtyi vihdoin Kymenlaaksossa – edelliskerrasta on vuosia

Työttömyys on ollut kasvussa vuosia Kymenlaaksossa, mutta nyt kierre näyttää ainakin hetkeksi pysähtyneen. Kuohuviinit voi kuitenkin pitää jäissä, sillä kesän kehitysnäkymät eivät ole järin hyvät.

työttömyys
Kelan työttömänä -kaavaketta täytetään.
Marja Väänänen / Yle

Kymenlaakson risukasaan pilkottaa valo. Maakunnan vuosia jatkunut työttömyyden kasvu on vihdoin pysähtynyt. Työttömien määrä kasvoi toukokuussa ainoastaan 0,3 prosenttia viime vuoden vastaavan aikaan verrattuna. Lukumäärässä tämä tarkoittaa 35 henkilöä.

Alueen heikosta työllisyydestä kertoo jotain se, että Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Juha Kouvo ei edes tarkkaan muista, koska työttömyyden kasvu on viimeksi ollut pysähdyksissä.

– Joka tapauksessa mennään vuosia taaksepäin, Kouvo arvelee.

Elintarviketeollisuus piristysruiskeena

Työttömyyden kasvuvauhti on työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan hidastunut Kymenlaaksossa jo useita kuukausia.

Kotkan-Haminan seudulla työttömyys jopa vähentyi toukokuussa karvan verran, sillä työttömiä oli 79 henkilöä vähemmän kuin viime vuonna. Toisaalta Kouvolan seudulla työttömien määrä kasvoi 114 henkilön verran.

Joka tapauksessa Kymenlaakson työelämä alkaa näyttää pieniä piristymisen merkkejä pitkän alamäen jälkeen.

– Ehkä elinkeinorakenne alkaa pikkuhiljaa elpyä. Esimerkiksi elintarviketeollisuus palkkaa koko ajan lisää väkeä, Kouvo sanoo viitaten esimerkiksi elintarvikeyhtiö Kaslinkiin ja Kouvolan Lakritsiin.

Elintarviketeollisuus on hyvässä nosteessa Kymenlaaksossa. Alan liikevaihto kolminkertaistui vuosien 2011 ja 2014 välisenä aikana.

Tilastot tulevat rumentumaan kesän aikana

Vaikka toukokuun luvut ovat rohkaisevaa luettavaa, suurempaan juhlaan ei ole aihetta. Kouvo muistuttaa, että Kymenlaakson työttömien määrä on valtakunnallisessa vertailussa edelleen todella korkea. Lisäksi toukokuun luvuista puuttuvat opiskelunsa päättäneet, jotka eivät ole onnistuneet löytämään töitä. Nämä henkilöt ilmestyvät tilastoihin vasta kesällä.

Maakunnassa oli toukokuussa yhteensä 12 241 työtöntä, joista pitkäaikaistyöttömiä on lähes puolet. Kotkan 19,2 prosentin työttömyysluvut ovat erityisen rumat.

Pitkäaikaistyöttömyyden kasvuvauhti on hurja koko Kaakkois-Suomessa. Esimerkiksi Kotkassa pitkäaikaistyöttömiä oli toukokuussa 17 prosenttia (362 henkilöä) enemmän kuin vuotta aiemmin.

Etelä-Kymenlaakson luvut tulevat heikentymään entisestään lähiaikoina, sillä Sulzer Pumps on sulkemassa Karhulan valimonsa syyskuun loppuun mennessä. Enintään 160 työntekijää irtisanotaan suoraan. Lisäksi valimon sulkeminen vaikuttaa alihankintayrityksiin.