Pohjoismaat yhdessä Isisin propagandaa vastaan – ministeri Lindström: "Ryhdymme välittömästi toimiin"

Suomi on yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa päättänyt tiivistää keskinäistä yhteistyötä internetissä tapahtuvan radikalisoitumisen ehkäisemiseksi. Asiaa käsiteltiin tiistaina oikeusyhteistyön ministerikokouksessa Kotkassa.

Kotimaa
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström
Oikeus- ja työministeri Jari LindströmYle

*KOTKA *Pohjoismaat ovat päättäneet tiivistää tietojenvaihtoa internetissä tapahtuvan radikalisoitumisen ehkäisemiseksi.

Asiasta päätettiin tiistaina Kotkassa järjestetyssä vuosittaisessa Pohjoismaiden oikeusyhteistyön ministerikokouksessa. Edustettuina olivat Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin lisäksi Färsaaret ja Grönlanti.

Käytännössä tietojenvaihtoa parannetaan lisäämällä virkamiestason yhteydenpitoa. Vielä ei ole tietoa, milloin virkamiehet kokoontuvat ensimmäistä kertaa.

– Ryhdymme välittömästi toimenpiteisiin. Raha on varattu oikeussektorilta. Tavoitteena on lisätä ajatustenvaihtoa, sanoo oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps).

Taustalla Isisin toiminta

Tietojenvaihdon parantamisen syynä on erityisesti terrorijärjestö Isisin toiminta.

– Radikalisoituminen on tullut jo Pohjoismaihin ja kyllä se tulee Suomeenkin. Meidän pitää suhtautua siihen todella vakavasti, että me tunnistamme ne merkit ja osaamme ennaltaehkäistä niitä, sanoo ministeri Lindström.

Paikalla ministerikokouksessa oli myös Tanskan oikeusministeri Søren Pind (Venstre).

– Isis käyttää parhaillaan tehokasta propagandaa, joka puhuttelee tiettyjä ihmisiä hyvin vahvasti. Sen takia meidän tulisi taistella sitä vastaan ja poistaa sitä kaikin keinoin, sanoo Pind.

Lindström: Pettyminen yhteiskuntaan luo pohjaa radikalismille

Oikeusministeri Lindströmin mukaan radikalisoitumisen ehkäisemisen keskeiset elementit ovat toimiva koulutusjärjestelmä ja demokratia.

– Jos ihmisiltä menee usko kansalaisyhteiskuntaan ja demokraattiseen vaikuttamiseen, niin se luo hyvän pohjan radikalisoitumiselle ja tämä on asia, jossa meillä poliitikoillakin on paljon tehtävää, sanoo Lindström.

– Radikalisoituneet eivät ole vain hulluja ihmisiä. Heidän toiminnassaan on samaa rationaalisuutta, jota todistimme kommunismin ja natsismin radikalismissa, kertoo puolestaan oikeusministeri Søren Pind.