Cirkon pomo ei hätkähdä talousvaikeuksia: "Tämä on pitkän matkan juoksua"

Helsingissä sijaitsevan Uuden sirkuksen keskuksen Cirkon talous on kuralla, mutta se ei hidasta talon tuoreen johtajan suunnitelmia.

teatteritaide
Cirko
Riku Lievonen aloitti Cirkon toiminnanjohtajana tammikuussa 2016.Nella Nuora / Yle

Uuden sirkuksen keskuksen Cirkon toiminnanjohtaja Riku Lievonen puhkuu intoa. Sirkustalo on paininut viime vuodet talousvaikeuksien kanssa, mutta Lievonen on päättänyt panna hihat heilumaan. Hän aloitti keskuksen johtajana tammikuussa.

– Olin tietoinen, että Cirkossa on ollut tuulista. Tiesin, että taloa ei pysty pyörittämään samalla lailla kuin viisi viime vuotta on yritetty, Lievonen sanoo.

Cirkon ongelmat ovat tuttuja monista muista taidelaitoksista. Talon perusrahoitus on tiukka, ja kiinteät kustannukset, kuten palkat ja vuokrat, syövät leijonanosan budjetista.

– Se tarkoittaa sitä, että meidän pitää järjestellä uudestaan kulurakennettamme, Lievonen toteaa.

Cirkossa on 125-paikkainen esityskatsomo, mutta sillä ei lyödä rahoiksi, vaikka jokainen näytös olisi loppuunmyyty. Siksi Cirko tekee jatkossa yhä enemmän yhteistyötä pääkaupunkiseudun muiden teatteritalojen kanssa eli järjestää esityksiä Cirkon ulkopuolella. Elokuussa alkaa uusi katusirkustapahtuma StreetCirk Kallion Block Partyn yhteydessä.

Tarkoituksena on myös vuokrata talon toista salia ulos lisätienestien toivossa.

– Nyt näyttää siltä, että meillä on resurssit vain yhden salin pyörittämiseen, hän jatkaa.

Vanhat arvet parantumatta

Cirkon ongelmat eivät liity pelkästään talouteen. Talon johtaja on vaihtunut viisi kertaa viiden viime vuoden aikana. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö on syynännyt Cirkon rahankäyttöä ja henkilöstöpolitiikkaa.

Tomi Purovaara.
Tomi Purovaaran ura Cirkossa päättyi potkuihin vuonna 2012. Irtisanominen todettiin laittomaksi Helsingin käräjäoikeudessa joulukuussa 2015.Pietari Purovaara

Cirko ajautui umpisolmuun keväällä 2012, kun talon ensimmäinen johtaja ja primus motor Tomi Purovaara sai potkut. Purovaara sai lähteä Cirkosta ajauduttuaan törmäyskurssille Uuden sirkuksen keskuksen hallituksen silloisen puheenjohtajan, sirkustaiteilija Maksim Komaron kanssa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi joulukuussa erottamisen laittomaksi ja Cirkolle lankesi tapauksesta lähes 100 000 euron lasku.

– Tilanne ei onneksi ole niin paha kuin se paperilla näyttää. Toiminta ei ole vaarassa laskun takia, eikä missään nimessä lopu, Lievonen toppuuttelee.

Selkkaus jätti kuitenkin jälkensä alalle, jossa kaikki tuntevat toisensa.

– Ilmapiiri Cirkossa kärsi tästä, mutta on sen jälkeen selvästi parantunut, sirkuskoulun johtaja Martina Linder sanoo.

Linder on seurannut Cirkon toimintaa jo pitkään. Hän istuu oman työnsä ohella myös esittävien taiteiden toimikunnassa, joka jakaa Taiteen edistämiskeskuksessa rahaa muun muassa Cirkolle.

Talo jäänyt rakentamisen jalkoihin

Uuden sirkuksen keskus Cirko avasi sirkustalonsa Helsingin Suvilahteen vuonna 2011. Talon edellisen johtajan Sami Ylisaaren mukaan talon toimintaa varten oli alun alkaen liian vähän rahaa.

Projektipäällikkö Sami Ylisaari Pink Eminence -yrityksestä.
Sami Ylisaaren mukaan Cirkon liiketoimintasuunnitelma oli liian kunnianhimoinen. Ylisaari johti sirkustaloa vuosina 2014–15.Yle/Nella Nuora

– Ulkopuolisen rahoituksen kehitys oli skaalattu yläkanttiin, eikä sen kehitys ollut realistinen. Liiketoimintasuunnitelma oli liian kunnianhimoinen, Ylisaari sanoo.

Ylisaari yritti korjata tilannetta muun muassa yritysyhteistyön avulla, mutta sen vaikutukset jäivät vähäisiksi talon pienuuden takia. Kiinnostuneita kyllä riitti. Ylisaari sai esimerkiksi rakennusliike SRV:n Cirko-festivaalin yhteistyökuppaniksi.

Talon ohjelmisto veti kuitenkin väkeä.

– Ihmisiä kävi hyvin esityksissä. Olin tyytyväinen yleisökehitykseen, Ylisaari toteaa.

Suvilahden kaasuvoimalan entisen konepajan tiloissa toimiva sirkustalo on jäänyt toistaiseksi sivuun kaupungin sykkeestä, eivätkä tilannetta yhtään helpota viereen nousevan uuden kaupunginosan, Kalasataman, mittavat rakennustyöt ja liikennejärjestelyt.

– Niiden takia Cirko on vielä entistä vaikeammin saavutettavissa, talon nykyinen johtaja Riku Lievonen toteaa.

Sirkusjohtaja kuitenkin uskoo, että alueesta tulee vielä vetovoimainen, kunhan rakennustyöt valmistuvat ja uusi raitiotielinja pyyhkäisee Cirkon kulmia.

– Suvilahti on tällä hetkellä kiinnostavin paikka muuttuvan kaupungin ja kaupunkisuunnittelun näkökulmasta. On lisäksi kiinnostavaa nähdä, millainen rooli Cirkolla on siinä, Lievonen hehkuttaa.

Cirko rakennus.
Cirkon sirkustalo sijaitsee Helsingin Suvilahdessa.Nella Nuora / Yle