1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Supercellin omistus Kiinaan miljardikaupalla – "Iso kasvumahdollisuus mutta säilytämme itsenäisyytemme ja arvomme"

Kiinalaisyhtiö Tencent ostaa japanilaisen Softbankin enemmistöosuuden Suomen suurimmasta pelitalosta Supercellistä. Sopimuksen myötä myös yhtiön suomalaiset työntekijät saattavat myydä omistustaan.

Enemmistöosuus Supercellistä myytiin Kiinaan. Kuva: Kimmo Brandt / AOP

Softbank omisti Supercellistä 73 prosentin osuuden, joka siirtyy Tencentille noin 7,4 miljardin dollarin kaupalla. Supercellin markkina-arvoksi tulee näin ollen 10,2 miljardia dollaria eli noin yhdeksän miljardia euroa. Kyseessä onkin Suomen historian suurin yritysmyynti.

Kaupan hinta on suomalaisittain huomattavan korkea. Vertaillukohtana voi käyttää esimerkiksi ohjelmistojätti Microsoftin ja Nokian välistä yrityskauppaa vuodelta 2013. Microsoft osti syksyllä 2013 Nokian puhelinliiketoiminnan 5,44 miljardilla eurolla.

Kallein suomalainen yritysosto on viime vuoden lopulta, jolloin Nokia osti tietotekniikka- ja ohjelmistofirma Alcatel-Lucentin kaupassa, jossa ranskalais-yhdysvaltalaisen yrityksen arvoksi määriteltiin 15,6 miljardia euroa.

– Tämä on ilman muuta suuri mahdollisuus Supercellille. Ennen olimme tyytyväisiä siihen, kun meillä oli 10 000 pelaajaa. Sitten saavutimme sadan miljoonan pelaajan rajapyykin. On ilman muuta selvää, että tästä alkaa Supercellille aivan uusi matka. Saamme uuden pääomistajan ja mielettömän ikkunan Kiinan markkinoille, Supercellin toimitusjohtajaa Ilkka Paananen kertoo.

Suomalaisuus edelleen keskeinen arvo

Tencent on maailman suurin pelifirma ja merkittävä internetyhtiö. Yhtiö omistaa muun muassa useista hittipeleistään tunnetun Epic Gamesin. Tencent tavoittaa alustojensa kautta miljardi käyttäjää ja noin 300 miljoonaa pelaajaa. Tencentin palveluksessa työskentelee yli 30 000 työntekijää.

Supercellin pääkonttori säilyy jatkossakin Suomessa. Suomalaisuus on ollut Paanasen mukaan keskeinen arvo Supercellille alusta alkaen.

– Meillä on iso kasvumahdollisuus, mutta samalla säilytämme itsenäisyytemme ja arvomme. Pääkonttorimme pysyy edelleen Suomessa ja maksamme jatkossakin veromme Suomeen.

– Minä ja Mikko (Kodisoja) olemme pitämässä osuutemme firmasta, ainakin alkuun. Se ei tule muuttumaan.

Paanasen mukaan uuden omistajan ja kumppanin etsiminen oli  pitkä prosessi, joka käynnistyi jo reilusti viime vuoden puolella.

– Tämä oli meille (perustajille) valtavan iso asia, kuten voitte kuvitella. Asiaa punnittiin pitkään ja perusteellisesti.

Erilaisten sijoitusjärjestelyjen kautta Tencentin osuus Supercellistä voi Paanasen mukaan nousta sovituilla järjestelyillä maksimissaan 84 prosenttiin.

– On vaikea sanoa, tapahtuuko suomalaisomistuksen suhteen muutoksia tulevaisuudessa vai ei. Kaikki on kiinni siitä, mitä (Supercellin) ihmiset päättävät.