1. yle.fi
  2. Uutiset

Video: Havis Amandan norsujen mysteeri ratkesi – karavaani pääsi myös uutisiin

Vanhan valokuvan mysteeri Havis Amandan suihkulähteestä juovista norsuista on selvinnyt. Norsut kuuluivat ruotsalaisen Trolle Rodinin sirkuskaravaaniin vuonna 1964. Ne poikkesivat juomassa Mantalla ilmeisesti matkalla satamaan. Kahdeksan norsun karavaani Mannerheimintiellä ylsi uutisaiheeksi myös Yleisradion tv-uutisiin.

ilmiöt
Myös Kalervo Kanerva kuvasi Mantalla vierailleet norsut. Kuvan lähettäneen Pauli Kanervan mukaan "hänen faijansa liikkui aina Rolleiflex kaulassaan".
Myös Kalervo Kanerva kuvasi Mantalla vierailleet norsut. Kuvan lähettäneen Pauli Kanervan mukaan "hänen faijansa liikkui aina Rolleiflex kaulassaan". Norsujen jälkeensä jättämät kakkakasat olivat isoja.Kalervo Kanerva

Kysyimme eilen teiltä lukijoilta, koska elefantit joivat Havis Amandan suihkulähteestä. Saimme valtavasti vastauksia, joista mysteeri selvi.

Kahdeksan norsun lauma poikkesi juomaa Mantalle elokuussa 1964, kertoivat useat lukijamme. Tuolloin Suomea kiersi ruotsalaisen Trolle Rhodinin sirkus nimellä Circus Caravan.

Norsuryhmässä oli kahdeksan intiannorsua. Ilmeisesti koskaan muulloin Suomessa ei ole nähty yhtä suurta norsulaumaa.

Norsujen karavaani Mannerheimintiellä esitettiin myös Yleisradion tv-uutisissa.

norsuparaat Helsingissä 1964
Kahdeksan norsun karavaani Mannerheimintiellä.

Helsingissä sirkus esiintyi Leppäsuon kentällä lähellä Marian sairaalaa. Norsuja käytiin pesemässä Leppäsuon huoltoasemalla, jossa niitä ihmeteltiin.

Myös Lahdessa oli hämmästelty vuonna 1972 rautatieaseman vieressä Unionin huoltoasemalla pestäviä norsuja. Kenelläkään ei ollut kännyköitä eikä kameroita, mutta ihmiset kerääntyivät ihmettelemään rauhallisia norsuja. Hoitajat olivat antaneet yleisön taputella pikkunorsua, joka pyrki kokeilemaan kärsällään kaikkien taskuja, muistelee juuri tuolloin ajokortin saanut lukijamme.

Koska elefantit joivat Havis Amandan suihkulähteestä? Olivatko janoiset norsut Moskovan suuren sirkuksen eläimiä vuonna 1968?
Tämän kuvan ajankohtaa ja tarinaa kysyimme eilen. Kuvan on ottanut edesmennyt taksikuski Toivo Miettinen, jolla oli aina autossaan kamera mukana.Kuvaaja: Toivo Miettinen/ Huutokauppa Helander

Mantan patsaalle oli ilmeisesti vuonna 1964 poikettu matkalla satamaan. Tai janoiset norsut olivat päättäneet pitää juomatauon. Tästä saimme kahdenlaista tietoa.

Suomessa vieraili 1960- ja 1970-luvuilla muitakin ulkomaisia sirkuksia, joista ainakin yksi haki mainosta itselleen viemällä norsujaan Havis Amandan suihkulähteelle.

Myös norsujen lastaamisesta satamissa saimme useita vinkkejä. Eräskin Finnlinesin satamapalveluryhmässä työskennellyt kertoi yöpyneensä vuonna 1968 laivalla Olympiaterminaalissa. Kun hän kömpi aamulla aikaisin säästöluokan hyttiosastolta ylös autokannen tasolle ja avasi autokannen veto-oven, vastassa oli ensimmäisenä norsun takamus. Sirkus useine norsuineen oli lastattu yön aikana autokannelle.

Norsulauma on nähty joskus 1960-luvulla myös Porvoon ja Loviisan välisellä tiellä.
Martti Hiltusen ottaman kuvan Porvoon ja Loviisan välillä lähetti Hiltusen tytär, Yle Pohjanmaan toimittaja Ulla Kuivasmäki. Hän kertoo muistavansa yllättävän kohtaamisen norsujen kanssa yhä hyvin, vaikka oli vasta pikkutyttö. Isä oli pysäyttänyt auton ja ottanut kuvan. Martti Hiltunen

Trolle Rhodinin sirkuksen kahdeksan norsun lauma sai julkisuutta myös Helsingin ulkopuolella, sillä ne taivalsivat jalan Porvoon ja Loviisan välin.

– Matka tehtiin iltahämärissä ja muuan väsynyt autoilija koki elämänsä yllätyksen, kun tiellä yhtäkkiä tallusti vastaan kahdeksan elefanttia. Tarinan mukaan kuljettaja väisti norsuja ja töytäisi norsujen hoitajaa, joka käveli tien toista laitaa. Helsingissä norsunumeron esittikin tuuraaja, kertoo Markku Aulanko.

Hän on tutkinut ja harrastanut sirkusta koko elämänsä ja julkaissut mm. kirjan Vanni, suomalaisen norsuhistorian oppimäärä.

Sirkusnorsut kiellettiin Suomessa vuonna 1986. Suomen viimeinen sirkusnorsu Vanni myytiin vuonna 2005 Ukrainaan, jossa se pian kuoli.

Lue seuraavaksi