1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Pauliina sai tarpeekseen vatsansa kommentoinnista: "Naisten nyt ainakin luulisi ymmärtävän toista naista"

Naisen vatsan seutua on helppo arvioida ja arvostella, varsinkin jos siinä tapahtuu muutoksia, jotka viittaavat raskauteen. Arvioinnin kohteelle tämä voi kuitenkin aiheuttaa huonoa mieltä, etenkin jos vatsa on sairaudesta johtuen kipeä ja turvonnut.

Kuva: Mari Siltanen / Yle

Viimeisimpänä naisena vatsaansa sai kommentoida näyttelijä Jennifer Aniston (siirryt toiseen palveluun), kun hänestä levisi Bahamalla otettuja lomakuvia. Koholla ollut vatsa aiheutti raskaushuhuja, jotka saivat kuitenkin nopeasti lopun, kun Aniston totesi, ettei ole raskaana.

Myös Suomessa on huomattu, että vähänkään pömpöllään oleva naisen maha antaa oikeuden muun muassa raskausuteluihin.

– Nykypäivänä ihannoidaan helposti ei niin elämää nähnyttä kehoa, muotoilee kajaanilainen liikunnanohjaaja ja fysioterapeutti Henna Salomäki.

Aihe on valtavan herkkä juuri siksi, että ihmisten taustoja on vaikea tietää.

– Ilman taustatietoja ei ole kohteliasta kertoa omia mielipiteitään. Väärinkäsitystapauksissa nämä saattavat olla ikäviä tilanteita kummallekin osapuolelle.

Kenenkään ei pitäisi joutua selittelemään kenellekään toiselleen kehostaan mitään.

Pauliina Julku

Tamperelainen Pauliina Julku nosti esiin sosiaalisessa mediassa aiheen, joka käsitteli hänen sairauttaan nimeltä endometrioosi (siirryt toiseen palveluun). Sairaus vaikuttaa hänen elämäänsä muun muassa kipuna ja turvonneena vatsana. 

Tämä on sairaus, mutta kaikki ajattelee automaattisesti sen olevan raskaus. Oon niin kyllästynyt jatkuvaan uteluun, vihjailuun ja töksäytyksiin siitä, että mulle tulee vauva. Oon kyllästynyt myös näihin täteihin, ketkä tulee julkisilla paikoilla kertomaan millasta vahinkoa aiheutan sikiölleni tupakoimalla. Pauliina Julku julkisessa Facebook-päivityksessään

"Moinen pinnallisuus on surkeaa ja huvittavaa"

Pauliina Julku kertoo Facebook-päivityksessään, että hänen mahansa on sairauden ja toistuvien leikkauksien takia koholla.

Saan melko usein kuulla, että jos se johtuu sairaudesta, niin sitten mun pitäisi peittää se maha. Että ei ole sopiva käyttää vaatteita, jotka myötäilevät ihoa. Ihme kyllä kukaan ei ole kommentoinut asiasta mun profiiliin, mutta kasvotusten olen niitä saanut kokea.

Pauliina Julku julkaisi vatsastaan kuvan Facebookissa. Kuva: Pauliina Julku

Surkuhupaisinta Julkun mukaan tilanteessa on, että kommentteja eivät heittele miehet, vaan vanhemmat naiset.

– Naisten nyt ainakin luulisi ymmärtävän toista naista. Moinen pinnallisuus on surkeaa ja huvittavaa. Myös tuomitseminen on ikävää, ja kommentin heittäminen kertoo itse henkilöstä. 

Syitä vatsan seudun pyöreyteen saattaa olla muitakin kuin raskaus, ja siksi toisten vatsojen kyttääminen on typerää, sanoo Pauliina Julku.

– Oli julkisuuden henkilö tai ei, kenenkään ei pitäisi joutua selittelemään kenellekään toiselleen kehostaan mitään.

Kajaanilainen Henna Salomäki kuvailee, että monesti henkilön oma arvomaailma vaikuttaa siihen, miten omaan tai muiden ulkonäköön suhtautuu.

– Mikäli arvot ovat hyvin ulkonäkökeskeisiä, vaikuttaa tämä varmastikin toisesta henkilöstä saatuun vaikutelmaan pelkän näkemisen jälkeen.

Sairaus tekee kipeää ja kommentit satuttavat

Pauliina Julku kuvailee päivityksessään, että hyvin harvat tietävät millainen sairaus endometrioosi on.

Endometrioosi on kohdun limakalvojen sairaus, missä limakalvo leviää kohdusta muualle mahaan. Se tekee kipeetä. No kuvitelkaa nyt, että jos mun maha näyttää tolta ilman, että siellä kasvaa vauva, niin ei se nyt ihan kivutonta ole.

22-vuotias tamperelainen kirjoitti tekstin siksi, että ihmiset voivat aiheuttaa mielipahaa kommenteillaan.

Ei mulle, mua ne lähinnä huvittaa. Mutta tiedän tällä hetkellä useammankin naisen, ketkä sairautensa takia näyttävät siltä, että olisivat raskaana. Näissä naisissa on muhun se ero, että nää naiset yrittävät tulla raskaaksi ja toivoisivat mahan olevan pallo raskauden, eikä sairauden takia. Sillon tollaset kommentit sattuu ja paljon, oon seurannut vierestä. Joten miettikää ennen kun avaatte suunne.