Hyppää sisältöön

Kuka Kalle Jokinen? Kokoomuksen eduskuntaryhmän uusi puheenjohtaja on poliisi Hämeestä

Kokoomus valitsi tiistaina eduskuntaryhmänsä puheenjohtajaksi kolmannen kauden kansanedustajan Kalle Jokisen.

Kuva: Katariina Luoma / Yle

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen on 54-vuotias ylikonstaapeli Hämeen vaalipiiristä. Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta. Jokinen asuu perheensä kanssa Päijät-Hämeessä Orimattilassa.

Jokinen syrjäytti ryhmäjohtajan paikalta Arto Satosen, kun kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo mylläsi puolueen johtoa.

– Eduskuntaryhmän johtajaksi valinta on luottamuksen osoitus. Johtamistehtävät, joissa aiemmin olen ollut, koen, että johtajan ja ryhmäjohtajan tärkein tehtävä on luoda oikea, vapaa ja luottamuksellinen työilmapiiri. Sen katson tärkeimmäksi tehtäväkseni, Jokinen lausui kokoomuksen tiedotustilaisuudessa tänään.

Jokinen nousi eduskuntaan vuonna 2009 varapaikalta, kun silloinen kansanedustaja Jari Koskinen siirtyi Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtokuntaan. Vuoden 2011 ja 2015 vaaleissa Jokinen säilytti paikkansa eduskunnassa.

Tällä hetkellä hän istuu eduskunnassa valtiovarainvaliokunnassa ja toimii eduskunnan liikennejaoston puheenjohtajana. Liikenne- ja viestintävaliokunnassa sekä lakivaliokunnassa hän on varajäsenenä. Lisäksi Jokinen kuuluu Ylen hallintoneuvostoon.

Vanhat ajoneuvot harrastuksena

Jokinen kertoo kotisivuillaan harrastavansa muun muassa vanhoja ajoneuvoja sekä vanhojen rakennusten kunnostamista. Musikaalisuudesta kertoo se, että Jokinen harrastaa kitaran ja basson soittoa sekä laulua. Tämän lisäksi hän mainitsee säveltävänsä ja sanoittavansa sekä useammassakin yhtyeessä.

Jokinen on mukana useissa yhdistyksissä ja sanoo olevansa mukana Lions-toiminnassa.

Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin Jokinen kävi vuonna 2010 eli vuosi eduskuntaan nousemisen jälkeen.

Hakupäätös ei ollut vaikea

Petteri Orpo kysyi Jokiselta viime viikon loppupuolella, olisiko tämä kiinnostunut eduskuntaryhmän puheenjohtajuudesta. Jokinen sanoo harkinneensa jonkin aikaa ennen kuin päätti vastata myöntävästi.

– Päätös ei ollut vaikea, Jokinen sanoo.

Työskentelytavoiltaan Jokinen sanoo olevansa yhteistyötä korostava. Hän kokee ryhmäjohtajana velvollisuudekseen erityisesti hyvän työilmapiirin rakentamisen. Myös hyvien suhteiden rakentaminen muihin eduskuntaryhmiin on korkealla hänen asialistallaan.

Jokisen mukaan kokoomusta repinyt puheenjohtajakamppailu ei ole näkynyt eduskuntaryhmässä huonona ilmapiirinä.

Poliitikolla enemmän aikaa

Poliisin ja kansanedustajan työssä on Jokisen mukaan yhtäläisyyksiä. Molemmissa haetaan ihmisten ongelmiin ratkaisuja, hän sanoo. Yksi suuri ero kuitenkin on.

– Poliitikolla on aina enemmän aikaa harkintaan kuin poliisilla, Jokinen sanoo.

Tätä harkitsemisaikaa Jokinen hyödynsi, kun Orpo kysyi häneltä kiinnostusta eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

.
.