Hyppää sisältöön

Näin hoidat haavat kotikonstein: Kesäruhjeille puhdasta vettä ja kuiva sidos

Pienet nirhaumat, pinnalliset ihovauriot ja viiltohaavat voi hoitaa kotioloissa pesemällä niistä lika pois juomakelpoisella vedellä. Haavahoidon ammattilaiset muistuttavat, ettei antiseptisia pesuaineita yleensä tarvita.

Kuva: YLE / Heli Keskinen

Kesällä ihmiset retkeilevät, pyöräilevät, grillaavat ja aina välillä satuttavat, kaatuilevat ja polttavat itsensä. Moni lapsi ja vanhempikin saa niin sanotut kesäjalat.

Vaan miten toimitaan, kun iho menee rikki?

Satakunnan keskussairaalan haavapoliklinikan haavahoitajat painottavat puhtauden merkitystä, mutta suhtautuvat varauksella antiseptisiin pesuaineisiin. Niiden pitkäaikainen käyttö voi vahvistaa bakteerikantoja ja saattaa jopa häiritä haavan paranemista.

– Haavassa olevaa likaa voi tarvittaessa irrottaa nestemäisellä saippualla ja jopa hankaamalla pehmeällä sienellä, minkä jälkeen haava huuhdellaan runsaalla vedellä, neuvoo haavahoitaja Eija Luotola.

Jos haava vuotaa verta, kannattaa sitä painaa taitoksella yhtäjaksoisesti pari minuuttia.

Kalvopintainen laastari hautoo

Haava suojataan haavataitoksella tai –tyynyllä.

– Sidoksen kiinni tarttumista voi ehkäistä käyttämällä sen alla rasvaverkkosidosta. Likaista haavaa kannattaa hoitaa päivittäisellä pesulla ja vaihtamalla side, Eija Luotola sanoo.

Puhdas haava kaipaa hoitoa vain 2 – 3 päivän välein. Kastuneet ja likaiset sidokset kannattaa vaihtaa.

Tavalliset kalvopintaiset haavalaastarit voivat olla hautovia, eivätkä siksi sovi vuotavan avohaavan hoitoon.