1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakennusperintö

Yli puolet hakijoista sai euroja rakennusperinnön säilyttämiseen

26 kohdetta Keski-Suomessa saa tänä vuonna avustuksia kulttuurihistoriallisesti tärkeän rakennusperinnön hoitoon. Avustussummat vaihtelevat 500 euron ja 7 000 euron välillä. Yhteensä avustusta haki 42 kohdetta.

Yhteensä avustusrahaa oli jaettavissa kuluvana vuonna 50 520 euroa, josta 44 000 euroa on Ely-keskuksen myöntämää rahaa sekä 5 500 euron ympäristöministeriön erillismääräraha. Lisäksi viime vuoden määrärahasta oli myönnettävissä vielä yksi 750 euron avustus. Summat jaettiin 26 hakijan kesken.

Hakijoita rakennusperinnön avustusrahalle Keski-Suomen alueella oli 42, joiden hakema avustusmäärä oli yhteensä yli puoli miljoonaa euroa. Avustusmääräraha kattoi tarpeesta vain noin kymmenesosan.

Keski-Suomessa avustussummat vaihtelevat 500 ja 7 000 euron välillä (siirryt toiseen palveluun). Avustuskohteet ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä ja korjaustyöt, joihin avustusta myönnettiin, ovat rakennusten perustuksia, katteita ja julkisivuja kohentavia.

Jyväskylässä sijaitseva Wivi Lönnin suunnitteleman asuinkerrostalon julkisivun kunnostukseen ja Korpilahden työväentalon Rientolan kattokunnostus saivat maakunnan suurimmat avustusrahat. Julkisivurappaus sai 7 000 euroa ja huopakatetyöt 5 000.

Lisäksi ympäristöministeriön erillismääräraha, eli 5 500 euroa, osoitettiin Jyväskylän työväentalon alkuperäisten ulko-ovien uusimiseen vanhan mallin mukaisesti. Työväentalo on suojeltu rakennussuojelulailla.

Valtakunnallisesti ympäristöhallinnon rakennusperinnön hoidon avustusrahaa oli jaettavana 850 000 euroa.