Sähkösavukkeet saattavat heikentää vastustuskykyä arvaamattomalla tavalla

Sähkötupakka näyttää vaikuttavan moninkertaiseen määrään hengityselinten geenejä verrattuna perinteiseen tupakkaan – ja kaiken lisäksi voimakkaammin. Hämmästyneet tutkijat eivät osaa sanoa, mistä tämä johtuu.

tiede
Mies polttaa sähkötupakkaa.
Yle

Sähkösavukkeiden höyry altistaa satoja eri geenejä muutoksille ylähengitysteiden pintakudoksissa, toteaa yhdysvaltalainen tutkimus. Toistaiseksi on epäselvää, miten muutokset vaikuttavat terveyteen.

Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijat vertailivat tupakoitsijoita, sähkösavukkeiden käyttäjiä ja tupakoimattomia toisiinsa. Tarkkailtavat henkilöt pitivät päiväkirjaa käytöstään, ja tutkijat seurasivat heidän tilaansa virtsa- ja verikokein.

Otos oli kohtalaisen pieni, yhteensä 39 henkilöä, mutta erot tulivat selkeästi ilmi kolmen viikon kuluttua. Nenäväylästä otetut näytteet osoittivat, että tavallisen tupakan polttaminen vaimensi kaikkiaan 53:n immuunivasteelle tärkeän geenin toimintaa. Sähkötupakka häiritsi samojen geenien ilmentymistä – ja jopa yli kolmensadan muun.

Tutkijat hätkähtivät lisää huomatessaan, että sähkösavukkeiden vaimentava vaikutus oli tavallisia savukkeita suurempi jokaisessa vertaillussa geenissä. Miksi näin on, sitä ei tiedetä.

– Olin todella yllättynyt tuloksista. Sen takia tarkistimme löydöksemme uudestaan ja uudestaan, kertoo (siirryt toiseen palveluun) johtava tukija Ilona Jaspers.

Luvut saattavat houkutella ajattelemaan, että sähkösavukkeet olisivat tietyllä tapaa vaarallisempia kuin tavalliset, mutta tätä on toistaiseksi mahdoton arvioida.

Erilaiset aineet, erilaiset seuraukset

Hengityselinten epiteelisolujen tehtävänä on siivota pinnat taudinaiheuttajista, mikä on oleellista immuunijärjestelmän toiminnalle. Nenäväylän ja keuhkojen pintakerrokset ovat keskenään hyvin samanlaiset sekä ulkonäöltään että toiminnaltaan.

Sähkösavukkeiden ja perinteisten savukkeiden vaikutuksia epiteelisoluihin on vaikeaa vertailla yksinkertaisilla mittareilla, koska kyse on erilaisista tapahtumista: yhdessä hengitetään poltettua tupakkaa, toisessa höyrystettyä nestettä.

Jo pitkään on tiedetty, että tupakansavu vaikuttaa hengityselimissä muun muassa geeneihin, jotka vastaavat immuunireaktiosta. Tämän epäillään olevan yksi syy siihen, miksi tupakoitsijat kärsivät muita useammin ylähengitysteiden ongelmista, kuten bakteeri- ja virustartunnoista sekä tulehduksista.

Tutkimusaineisto viittaa siihen, että myös sähkösavukkeissa piilee riskejä. Jaspers kuitenkin varoittaa tekemästä hätäisiä johtopäätöksiä heidän löydöksistään.

– Rehellisesti sanottuna emme tiedä, millaisia vaikutuksia sähkösavukkeilla voi olla terveyteen pitkäaikaisessa käytössä. Luulen, että seuraukset ovat erilaiset kuin tavallisella tupakalla.

Raportin julkaisi American Journal of Physiology. Seuraavaksi Jaspers ryhmineen tutkii, miten sähkötupakkaa käyttävien epiteelisolut reagoivat influenssarokotteeseen.